Belföld

Több millió szavazólapot nyomtatnak

Önkormányzat 2014. Sokféle biztonsági jellel védik a voksolás tisztaságát

Hat és fél ezerrel kevesebb jelölt indul az október 12-i önkormányzati választáson, mint négy éve, a nemzetiségi jelöltek száma pedig háromezerrel kevesebb – mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke abban a nyomdában, ahol a szavazólapokat készítik.

szavazolap
A választásra 7839-féle szavazólapot készítenek (Fotó: Csudai Sándor)

Az októberi önkormányzati és nemzetiségi választásra készülő szavazólapok nyomtatását végző ANY Biztonsági Nyomda Nyrt.-ben tartott sajtótájékoztatót Pálffy Ilona, az NVI elnöke. Tájékoztatása szerint összesen 22,5 millió szavazólapot nyomtatnak, és nyomda az utolsó pillanatig készen áll arra, hogy a jelöltek visszalépését figyelembe vegye, azaz a visszalépőket leveszik a szavazólapról, és új szavazólapot nyomtatnak. Pálffy hozzátette, hogy utoljára a Pest megyei, illetve a fővárosi, főpolgármester-jelölti szavazólapokat nyomtatják, de ezeknek a nyomtatását is el kell kezdeni október 5-ig. A nyomda többféle biztonsági jelet épít be a vízjeles papírokba: van vegyi reakciót mutató biztonsági elem és a szavazólapok úgynevezett finom „riccelést”, azaz biztonsági perforálást is tartalmaznak. A választásra 7839-féle szavazólapot készítenek.

A szavazólapokhoz száznyolcvan tonna papírt használnak fel, amelynek hossza 5760 kilométer. A szavazókörökbe küldenek továbbá százkilencvenezer golyóstollat, a rögzítésükhöz szükséges hetven kilométer hosszú nemzetiszínű zsinórt, valamint 127 kilométer nemzetiszínű szalagot az urnák lezárására. Kiszállítanak még tizenkilencezer szavazóköri dobozt és ötkamionnyi borítékot is.

Pálffy Ilona elmondta azt is, hogy hat és fél ezerrel kevesebb jelölt indul az október 12-i önkormányzati választáson, mint négy éve, a nemzetiségi jelöltek száma pedig háromezerrel lesz kevesebb. Az ország 3177 települése közül 3174-ben lesz voksolás, egy településen jelölt hiányában elmarad a polgármester-választás, egy településen az egyéni listás választás és egy településen sem polgármester-, sem képviselő-testületi választást nem lehet tartani jelöltek hiányában.

Október 12-én több mint nyolcmillió választópolgár – köztük 41 400 első választó – 10 351 szavazókörben adhatja le voksát. A voksoláson a keddi adatok szerint hét főpolgármester-jelölt indul, az egyéni listás, egyéni választókerületi és polgármesterjelöltek száma 59 416, a megyei választókerületekben 2090 jelölt indul. A nemzetiségi jelöltek száma 12 215. A legtöbb egyéni listás jelöltet Mezőkovácsházán és Kunmadarason (45-45) regisztrálták, a legtöbb, tizenhárom polgármesterjelölt Tápióságon indul a posztért.


Röviden. Törvényt sértett Pásztor Miskolcon

• Tarlós István szerint semmi rosszhiszeműség nem volt abban, hogy plakátjain a  városcímer szerepel. A főpolgármester tegnap az ATV-ben azt mondta, főpolgármesterként négy éve és most is jogosan használja a városcímert. „Nem gondoltam arra, hogy ez valakinek szúrni fogja a szemét” – mondta. Hozzátette: nem azért választanak újra egy főpolgármestert, mert a plakátján ott van a város címere.

• Esélyes Miskolc polgármesteri posztjára Jakab Péter, a Jobbik jelöltje – mondta Vona Gábor Miskolcon. A Jobbik elnöke úgy fogalmazott: a politikai elemzések megerősítették, hogy a városban „a Jobbik győzelemesélyes”, bár „három esélyes polgármesterjelölt van, közülük bárki lehet első, második vagy harmadik”.

• Feljelentést tett és szakértői vizsgálatot kér a főváros VII. kerületében a baloldali pártok és két civilszervezet jelöltjeként induló Garabits Károly, akiről a Magyar Nemzet tegnap egy hangfelvétel alapján A baloldal jelöltje lopni tanít címmel írt cikket. Az írásban idézett politikus úgy fogalmazott:  „lopni az tud, aki profi a szakmájában, az amatőr az megbukik”. Garabits Károly a felvételt manipuláltnak tartja. A Fidesz VII. kerületi szervezete felszólította Garabitsot, távozzon a közéletből.

• A búzaégetéséről elhíresült - Torgyán József által agrárterroristának bélyegzett - Karsai József polgármester, egykori MSZP-s politikus, az önkormányzati választáson Fidesz által támogatott független képviselőjelöltként indul Battonyán – írta az Origo.

• Az MSZP budapesti elnöke szerint politikai és erkölcsi értelemben hűtlen kezelés az, hogy Tarlós István főpolgármester „eltékozolta” a főváros vagyonát. Kunhalmi Ágnes azt mondta, az intézmények állami tulajdonba kerülésével az egészségügyben százötvenmilliárdos, az oktatásban száznegyvenmilliárdos vagyonvesztést szenvedett el Budapest. Megalapozatlan, súlyos állításnak nevezte Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes az MSZP budapesti elnökének nyilatkozatát. Bagdy szerint úgy látszik, a választási kampány finisének közeledtével „egyre zaklatottabb állapotba kerülnek a baloldali pártok képviselői”.

• A miskolci Választási Bizottság megállapította, a baloldal közös polgármesterjelöltje, Pásztor Albert megsértette a választási eljárásról szóló törvényt. A bizottság  szerint Pásztor a plakátjain és kiadványain, a tényekkel ellentétesen, valótlanul azt a látszatot kelti, hogy független, nem jelölőszervezet által állított jelölt.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom