Belföld

Több európai országban is van korlátozás

A legtöbb nyugat-európai országban erősen korlátozzák az üzletek vasárnapi nyitva tartását, s mások mellett Franciaországban is széles körű felzúdulás fogadta a szabályozás fellazításának terveit.

Svájcban a kantonok évente legfeljebb négy hétvégén engedélyezhetik a boltok vasárnapi nyitva tartását, az árusítás e napokon csak a nagyobb pályaudvarokon, repülőtereken és benzinkutaknál engedélyezett. Hollandiában a boltok tizenkét vasárnap délután lehetnek nyitva, este nyolc óráig, a turisztikai szempontból frekventált városrészekben további vasárnapokon is nyitva tarthatnak.

Franciaországban néhány nagyvárosban engedélyezik a vasárnapi nyitva tartást, amelyre azonban nem lehet kényszeríteni az alkalmazottakat. Az olasz tartományok maguk döntenek, a boltok vasárnap általában zárva tartanak. Spanyolországban évente tizenkét vasárnap lehetnek csak nyitva a boltok, kivéve a kis üzleteket, amelyek minden vasárnap délelőtt. Ausztriában szombat tizennyolc órától hétfő hat óráig be kell zárni a boltokat, s erős korlátozások vannak Dél-Németországban is. Itt a döntés tartományi hatáskörben van, Brandenburg tartományban évente hatszor, Észak-Rajna–Vesztfáliában pedig tizenegyszer lehetnek nyitva az üzletek a hét utolsó napján. Bajorországban hétfőtől szombatig csak húsz óráig tarthatnak nyitva az üzletek, amelyek vasárnap egyáltalán nem nyithatnak ki. Szlovákiában elutasította a parlament a vasárnapi és ünnepnapi zárva tartással kapcsolatos javaslatot.