Belföld

Több az állami ösztöndíjas hallgató

Térítésmentes alapképzésben ma háromszázhétezren vesznek részt

Csaknem négyszázkilencvenkétezren tanultak állami ösztöndíjas formában az elmúlt három évben a hazai felsőoktatásban – derült ki az Oktatási Hivatal lapunk számára elküldött adataiból.

A számok szerint közülük több mint háromszázhétezren voltak az alapképzésben tanuló hallgatók, az ő esetükben a legtöbb, több mint százötezer állami ösztöndíjas diákot a 2015/2016-os őszi félévben regisztrálták. A mesterképzést tekintve több mint nyolcvannégyezren voltak az államilag finanszírozott formában tanulók, az osztatlan képzésnél ez a szám mintegy hatvanezer volt. Az Oktatási Hivatal adataiból kiderült az is, hogy doktori képzésen összesen 11 303 hallgató tanult az elmúlt három évben állami ösztöndíjas formában.

Ugyanebben az időszakban az önköltséges hallgatók száma több mint háromszáznegyvennyolcezer volt. Összesen 195 601-en voltak azok, akik alapképzésben tanulnak, míg 24 472-en, akik mesterképzésben.A doktori képzés esetében 11 034-en tanultak költségtérítéses formában.

Már csak egy napjuk maradt azoknak, akik az idén szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre szeretnének jelentkezni, ma éjfélkor ugyanis lejár a határidő. Szintén eddig kell befizetni a megjelölt jelentkezési helyek alapján számított kiegészítő díjat. Aki a díjmentesen megjelölhető három jelentkezési helynél többet, de legfeljebb hatot jelöl meg, annak jelentkezésenként kétezer forintot kell fizetnie. A ponthatárokat várhatóan július 25-én hirdetik ki.

A Felvi.hu adatai szerint tavaly csaknem százhatezren, 2016-ban pedig több mint száztizenegyezren jelentkeztek a felsőoktatásba.