Belföld

Tisztáznák Botkáék tervpályázati ügyét

Választ vár a szegedi Fidesz arra, miért szabotálta el a szocialista városvezetés az Európa Nostra-díjjal jutalmazott koncepció megvalósítását, és miért írtak ki új pályázatot

Hazugságnak nevezte lapunknak Szeged egykori főkertésze, amit a szocialista városvezetés állított, miszerint nem lelhetők fel a városházán az Európa Nostra-díjas tervek. Ezek szerzője lopással vádolja az önkormányzatot.

Még hétfőn e-mailben kérdeztük Botka Lászlót, Szeged szocialista polgármesterét arról, miért nem valósult meg az Európa Nostra-díjjal jutalmazott, Szeged belvárosának felújításáról szóló terv, amely Török Péter táj- és kertépítő mérnök munkája, illetve 2018-ban miért volt szükség új tervpályázat kiírására. A polgármester nem válaszolt azt követően sem, hogy cikket írtunk a témában. Ebben Török Pétert, a Műegyetem címzetes egyetemi docensét idéztük, akinek zsűrizett tervei szerzői jogvédelem alatt állnak, azon bármilyen változást végrehajtani csak az ő hozzájárulásával lehet. Csakhogy szerinte a Botka-féle városvezetés nem ennek megfelelően járt el.

Forró Marianna korábbi főkertész lapunknak azt mondta, hazugság az, amit még 2013-ban a város főépítésze állított, miszerint a városházán nem lelhetők fel azok a tervek, amelyeket Török készített, sőt, nem találják azokat a szerződéseket sem, amelyek alapján a várostól különböző tervezési munkákra kapott megbízást. „Ezek a tervek tizenkét példányban készültek, ebből egy, mint a város főkertészének, nekem is jutott, a terv megtalálható a levéltárban is, nem beszélve magáról a tervezőről, akinél szintén fellelhetők, s a városházáról sem tűnhettek el. Novák István főépítész olyan szerződést kötött Török Péter tervezővel, amely az egész belváros koncep­cióját tartalmazta, s az is szerepelt az építész és a város által megkötött szerződésben, hogy a kivitelezési és az engedélyezési terveket is Török készítheti el” – magyarázta Forró.

Hozzátette, Török Péter segédeként a munkákban az a két tervező is részt vett, akiket tavaly ősszel az újonnan kiírt tervpályázaton győztesnek hirdettek ki, s akiknek emiatt szintén a birtokában lehetnek a korábbi tervek. Ráadásul annak a tudatában pályáztak, hogy a meglévő zsűrizett tervek szerzői jogvédelem alatt állnak. Márpedig Török Péter a városi főépítész megkeresésére 2013-ban egyértelmű választ adott: nem mond le szerzői jogairól. „Hogy lehetett ilyen körülmények közt, ennek tudatában a tervezést egyáltalán elvállalni?” – tette fel a kérdést Szeged egykori főkertésze.

Német Ferenc, a szegedi önkormányzat jogi bizottságának fideszes tagja azt mondta, az ügy tisztázása érdekében közérdekű adatigénylést nyújtanak be, hogy választ kapjanak, miért szabotálta el a város az Európa Nostra-díjas tervek megvalósítását, hova tűntek a tervek, azokra mennyi pénzt fizetett ki a város.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom