Belföld

„Tervek nélkül nincs jövőnk”

Megfutamodott a televíziós vita elől a baloldal független és civil jelöltje, akinek kampányfőnöke a DK-s Hajdu László

A biztonság és a fejlődés, valamint kukák örökbefogadása és az egészségügy szétverése között lehet választani a XV. kerületben – mondta László Tamás, Rákospalota kormánypárti polgármesterjelöltje a vasárnapi időközi voksolás kapcsán

laszlo-tamasA miniszteri biztos a panelépületek teljes körű megújítását ígéri (Fotó: Bodnár Patrícia)
A volt polgármester, Hajdu László, a kerület DK-s országgyűlési képviselője vezényli a független és civil jelölt kampányát Budapest XV. kerületében, ahol vasárnap időközi választáson döntenek a polgármester személyéről. Árulkodó ez a tudathasadásos állapot – mondta a lapunknak adott interjúban László Tamás, a Fidesz–KDNP polgármesterjelöltje.

–  László Tamás, a kormánypártok polgármesterjelöltje garantálja a fejlődést Budapest XV. kerületében, ha a választók támogatják, akkor ez annak is megerősítése, hogy a kormány jó úton jár – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a minap egy lakossági fórumon Rákospalotán. Ugyanakkor a DK független jelöltje, Németh Angéla egyszerű kampányfogásról beszélt. Mit szól ehhez?

–  Az ellenfelem és az őt támogatók annak kapcsán is ócska kampányfogást emlegettek, hogy a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely a kormány panelprogramjának miniszteri megbízottjává nevezett ki. Annak, hogy Varga Mihály eljött Rákospalotára, nem az az üzenete, hogy ha Németh Angélát választják meg vasárnap polgármesternek, akkor nem kaphat a kerület kormányzati támogatást. A miniszterelnök-helyettes arról beszélt, hogy aki közvetlenebb és barátságosabb légkört tud kialakítani a kormánnyal, az tud a településen élőkért többet tenni. Varga Mihály azt is mondta, a jó terveket lehet és kell finanszírozni, a kormány ezeket támogatja. Úgy gondolom tehát, akinek tervei vannak, annak van, akinek nincsenek, annak nincs jövője.

–  Politikai ellenfele, úgy tűnik, fütyül a barátságos légkörre, hiszen azzal riogat, hogy a kormány elveszi az önkormányzatok pénzét.

–  Ez mintapéldája a kormányellenes hangulatkeltésnek. A kormány nem vesz el semmit az önkormányzatoktól. Azt akarja elérni, hogy azokat az európai uniós és hazai fejlesztési pénzeket, amelyeket még nem használtak fel az önkormányzatok, a Magyar Államkincstárnál helyezzék el. Csak tavaly hétszázmil­liárd forintot parkoltattak az önkormányzatok a bankoknál, ami így nekik és nem a magyar államnak, azaz az adófizető polgároknak fialt. A kormány tehát ésszerű és helyes döntést hozott. Németh Angélának inkább azokkal a külső fejlesztési forrásokkal kellene elszámolnia, melyek megvalósítása érdekében egy éve semmi nem történt.

–  A fórumon arról beszélt, bár a mostani választás egy évre ad felhatalmazást a városrész irányításához, egy plusz öt évre tervez. Mit jelent ez a gyakorlatban?

–  Az első évben az elmúlt négy év semmittevését és elkövetett hibáit kell orvosolni. A programunkban a közrend, a köztisztaság és az egészségügy fejlesztése a legsürgetőbb feladat. A másik nagy a téma a kormánnyal történő együttműködésben a lakótelepek megújítása. Ennek a programnak lettem a miniszteri megbízottja. Magával a területtel régóta foglalkozom, 2005 és 2010 között Orbán Viktor megbízásából a lakótelepen élők munkacsoportját vezettem. Nagy részem volt abban, hogy a rezsicsökkentés az első lépések között a távfűtésre is kiterjedjen. Ha ugyanis a rászorultságot nézzük, a panellakásokban élők a legkiszolgáltatottabbak és a legrászorultabbak, egy nyugdíjas háztartásban jelentős tételről van szó. Első polgármesterségem idején, 2010 és 2014 között már volt egy átfogó lakótelep-megújítási programom, aminek jelentős eredményei voltak Újpalotán. Elsőként az országban tizenhat–tizennyolc centis hőszigetelést kaptak a panelépületek, összesen ezernégyszáz lakás, és számos közintézmény újult meg. Ekkor kezdődött a piac felújítása is. Tavaly a lakótelepi programban az önkormányzati munkacsoport vezetésével bízott meg a kormány. Átfogó mélységű vizsgálatot és kutatást végeztünk a lakótelepekkel kapcsolatosan, ezt a tudást szeretném most kamatoztatni a kerület javára, ennek érdekében máris tárgyalásokat folytatok közös képviselőkkel és gondnokokkal is.

–  Mennyien élnek lakótelepi lakásokban a XV. kerületben ?

–  A nyolcvanezer lakos több mint a fele. Az egyik legnagyobb feladat most Rákospalotán a panelépületek teljes körű megújítása. Egy példa: a lakótelepi lakások építésekor egy kilowatt volt a háztartások fogyasztása, ma már ennek a tízszerese, nem csoda, hogy az elektromos hálózat elavult. Miniszteri megbízotti tevékenységemnek máris van egy kézzelfogható eredménye: míg korábban az Otthon melege pályázaton csak hatvan lakásosnál kisebb házak vehettek részt, kezdeményezésem alapján a soron következőben az ennél nagyobb épületek is pályázhatnak a Magyar Fejlesztési Bank által nyújtott kedvezményes hitelre.

–  Mi a helyzet a közrend, a köztisztaság ügyével?

–  Ezen a területen tizennyolc pontos programot hirdettünk meg. A legelsőt érdemes megemlíteni. Ez úgy szól, hogy az önkormányzatnak magán kell kezdenie a rendcsinálást. Az önkormányzati tulajdonú lakóépületek előtt van ugyanis a legnagyobb kosz és szemét. Ha valaki a saját háza táján sem tud eredményt elérni, hogyan akarja megrendszabályozni a többieket? Korábban, első polgármesteri időszakomban a hajléktalanokat el tudtuk helyezni a kiserdőből humánus, egyénre szabott megoldásokkal a Máltai Szeretetszolgálattal karöltve. Most újra tele van velük a kerület. Az életvitelszerű közterületen élést az előbbi példa alapján meg kell szüntetni. A közrend, a köztisztaság érdekében megfogalmazott programunk láthatóan serkentőleg hatott a mai önkormányzati vezetésre is, néhány látszatintézkedés már meg is született. Ilyen például a parkőrszolgálat. Aztán meghirdették a „fogadj örökbe egy kukát” programját is.

–  Ez miről szól?

–  Fogalmam sincs. Úgy fest, egy kupakgyűjtővel kötnek szövetséget, akivel közösen örökbe fogadnak kukákat. Egyelőre még a szelektív hulladékgyűjtést sem sikerült a mostani városvezetésnek megoldania, mégis ezzel rukkoltak elő. Szerettem volna minderről megkérdezni a polgármesteri jogkörben eljáró alpolgármester asszonyt, de a kampányfőnöke arról tájékoztatott, hogy a polgármesterjelölti vitán, amelyre kihívtam Németh Angélát, nem kívánnak részt venni.

–  Ki a kampányfőnök?

–  Láss csodát, a volt polgármester, Hajdu László, a kerület DK-s országgyűlési képviselője. Tehát egy DK-s vezényli a független és civil jelölt kampányát. Árulkodó ez a tudathasadásos állapot.

–  Miért nem vállalta a vitát a Gyurcsány-párt civil jelöltje?

–  Amikor felvetettük a televíziós vita lehetőségét, Hajdu László először ultimátumszerűen egy órát adott arra, hogy írjuk meg a feltételeket. Ezt levélváltás követte, majd múlt szombaton egy szüreti mulatságon találkoztunk a jelölttel és kampányfőnökével. Hajdu ekkor nevetve mondta, hogy ebből már semmi sem lesz. Ez a magatartás arról árulkodik, hogy Németh Angéla nem mer kiállni a polgármesterjelölti televíziós vitára, nincs mondanivalója a kerületről, nincs valódi programja, s ez óriási szégyen. Húsz éve tagja a kerület vezetésének, megkérdeznénk tehát, hogy mit tett eddig, mit tud felmutatni, miközben Újpalota, Rákospalota és Pestújhely lemaradt a kerületek versenyében. Leginkább, persze, arra lennénk kíváncsiak, miért akarja visszafejleszteni az egészségügyet, amint arról egy egészségügyi fórumon beszélt.

–  Arra gondol, hogy Németh Angéla azt javasolta, járjanak a betegek gipszelésre Újpestre, meg nem kell gyermek-szakrendelés?

–  Arra is. Meg azt is mondta, nem kell trau­matológia, nem kell miniklinika, azaz egynapos sebészet sem. Németh Angéla sajnálatos módon elidegenítő, sőt ellenséges légkört alakított ki a kerületi egészségüggyel szemben. Ezért inkább elmennek innen az orvosok, ápolók. Németh Angéla azt mondta, nyugodtan mehetnek három-négy helyre a gyermekes szülők is, mert nem az önkormányzat feladata ezt megoldani. Mi ezzel szemben a gyermek járóbeteg-szakrendeléseket nem megszüntetni akarjuk, hanem a Bethesda Gyermekkórházzal kötött megállapodásunkat még bővítenénk is. A Bethesda nemcsak hat szakrendelést hozott a kerületbe, amit további kettővel bővítenénk, hanem befogadja a mi gyerekeinket is hozzájuk, ez gyorsabban elérhető, mint a Heim Pál Kórház, ahová tartozunk. Igenis szeretnénk traumatológiát is. Szerintem a mi feladatunk. Szeretnék egynapos sebészetet is. A XVI. kerületben van már, Újpesten most tervezik. Ebből miért maradnánk ki éppen mi? Azonnal folytatnám a Deák utcai rendelő építését, és megkezdeném a Hősök útiét is. De vannak még további terveink is az egészségügyben.

–  A kerületben egy éve puskaporos a hangulat, amióta Hajdu László korábbi polgármester felmondta azt a megállapodást, amit a képviselő-testületben a Fidesz–KDNP-frakcióval kötött. Korábban arról beszélt, hogy ennek kialakulásában nagy szerepet játszott a jegyző, Gyurcsány Ferenc egykori belügyminisztere, Lamperth Mónika. Ha megnyeri vasárnap a választást, meneszti Lamperth Mónikát?

–  Ha a kerületben élők bizalmából polgármester leszek, akkor nagy szomorúságot okozna nekem, ha Lamperth Mónika még az éjszaka folyamán megírná a felmondását, és ezzel megelőzne engem.