Belföld

Terjesztik a felfedezések hírét

„Közérdek a kutatói pálya vonzerejének erősítése”

Lezárult a tisztújítás a Magyar Tudományos Akadémia regionális szakmai céljainak megvalósításához hozzájáruló, az egyes régiók tudományos és közéletében kulcsszerepet játszó akadémiai területi bizottságokban. A hazai testületek élére megválasztott akadémikusokat az MTA székházában fogadta a napokban Lovász László, az Akadémia elnöke. A tanácskozáson a következő három év terveiről tájékoztatták egymást a résztvevők.

A tudomány eredményeinek közérthető megismertetéséhez, a kutatók munkájának közkinccsé tételéhez kért segítséget Lovász László a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) frissen megválasztott területi elnökeitől. Az MTA elnöke tavaszi székfoglalójára utalva emlékeztetett, a testületek vezetőitől azt várja, hogy a tudományos ismeretterjesztés eszközeinek segítségével minél több emberhez, különösen a fiatalokhoz jussanak el az Akadémia tudományos műhelyeihez köthető új felfedezések. A területi bizottságok elnökei egyetértettek abban, hogy az új kutatási eredmények bemutatásával hatékonyan járulhatnak hozzá a tudomány iránti érdeklődés növeléséhez. Utaltak arra is, hogy a kutatói pálya vonzerejének erősítése, valamint a tudomány és a gazdaság szereplői közötti együttműködés fejlesztése közérdek, hiszen az ország emelkedését szolgálja. Jelezték, a területi bizottságok elnökei a felsőoktatási intézményekkel fenntartott kapcsolatokat is szorosabbra kívánják fűzni.

Kosztolányi György, az MTA Pécsi Területi Bizottsága újraválasztott elnöke szerint különleges lehetőségeik vannak, hiszen tagságuk, helyismeretük, kapcsolataik és tapasztalataik révén eredményesen tudnak részt vállalni a tudományt népszerűsítő, az adott régió fejlesztését célzó feladatokból. Pósfai Mihály, az MTA Veszprémi Területi Bizottság új elnöke elmondta, hogy a kutatók közötti kapcsolatok megerősítéséhez új, egy-egy izgalmas téma köré szervezett rendezvényekkel, az MTA doktora címet szerzett kutatók bemutatásával, valamint a régióban működő MTA Lendület- és támogatott kutatócsoportok napjának megrendezésével kívánnak hozzájárulni. Fülöp Ferenc, a szegedi körzet új elnöke egyebek mellett a dél-alföldi régió kutatói, valamint a tudomány és a gazdaság szereplői közötti együttműködés erősítését említette céljai között. Gergely Pál, a debreceni szekció elnökének tervei szerint a középiskolás diákok számára szervezett, nagy hagyományra visszatekintő, főleg fizikai és kémiai témájú tudománynépszerűsítő programok biológiai és agrártudományi tárgyú rendezvényekkel bővülnek majd. Roósz András, a Miskolci Területi Bizottság új elnöke kiemelte, hogy a testület elő kívánja segíteni a politikai döntéshozók, az iparvállalatok, illetve a tudományos intézmények közötti párbeszédet. Emellett a kiemelkedő tudományos teljesítményt felmutató ifjú, valamint idősebb kutatók teljesítményét különböző díjakkal tervezi elismerni. Salat Levente, a 2007-ben első határon túli területi képviseletként létrehozott MTA Kolozsvári Területi Bizottsága új elnöke azt hangsúlyozta, hogy folytatják az erdélyi magyar tudomány szereplőinek, intézményeinek az MTA intézményi keretébe történő hatékonyabb integrációját célzó tevékenységét.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom