Belföld

Tehermentesítenék a szakrendelőket

Háziorvosok is felírhatnának gyógyszert cukorbetegség vagy depresszió esetén, illetve bizonyos gyógyászati segédeszközöket

Kibővítené a háziorvosok receptírási jogkörét a Háziorvosok Online Szervezete a honlapjukon közzétett megoldási javaslat szerint. Így a praxisokban is írhatnának fel kedvezményesen olyan készítményeket, amelyeket jelenleg csak a járóbeteg-szakrendelésen lehet.

háziorvos 20170116
Több jogot adnának a háziorvosoknak (képünk illusztráció) (Fotó: Hegedüs Róbert)

Módosítaná a Háziorvosok Online Szervezete a kiemelt támogatással rendelhető gyógyszerek felírásának rendjét – derült ki a szervezet honlapjára kitett megoldási javaslatból. A felvetés – amelyet egyöntetű többségi szavazattal fogadtak el –, hogy az eddig támogatottan csak járóbeteg-szakrendelésen felírt készítményeket az alapellátásban dolgozó orvosok is felírhassák kedvezményesen, megkötés nélkül. Ennek egyik feltétele lenne – amely szintén szerepel a megoldási javaslatban –, hogy vezessenek be úgynevezett „háziorvosi licenceket”, melyekkel az alapellátó orvosok receptírási jogköre kiszélesedhet, illetve, hogy változtatnának bizonyos gyógyszerek és segédeszközök felírási rendjén.

Amint azt lapunk is megírta, a Háziorvosok Online Szervezete tavaly októberben alakult, mint a „Magyarországon dolgozó, aktív háziorvosok nem gazdasági érdekű, zárt, politikamentes szakmai közössége”. A honlapon olvasható tájékoztató alapján céljuk az, hogy kialakítsanak egy olyan online, véleményformáló és konstruktív felületet, amely terveik szerint szerepet játszhat a „működő, fenntartható, fejlődő és minőségi háziorvoslás” kialakításában. Felhívják a figyelmet arra is, hogy tagjaik közé kizárólag hazai praxissal rendelkező, aktív háziorvosokat vesznek fel. Működésük abban áll, hogy felvetnek egy őket érintő problémát hírek, minisztériumi javaslatok és tapasztalataik alapján, amelyet a tagok véleményezhetnek és kommentálhatnak. Ennek alapján megoldási javaslatot alakítanak ki, amelyet jóváhagyás után nyilvánossá tesznek, majd a véglegesített változatot elküldik a döntéshozóknak.

A mostani problémafelvetés lényege, hogy vannak olyan gyógyszerek, amelyek segítenék a mindennapos háziorvosi ellátást, viszont „érthetetlen módon” csak javaslatra, vagy még arra sem írhatók fel a praxisokban, így pedig „felesleges szakorvosi viziteket generálnak”. A részletes megoldási javaslatban szerepel a háziorvosi licencek kialakítása, amelyek lehetőséget nyújtanának arra, hogy egyes készítményeket, melyeket jelenleg csak a járóbeteg-szakrendelés vagy a fekvőbeteg-gyógyintézet javaslatára írhat fel háziorvos, átminősítenék. Így „licencvizsgával rendelkező háziorvos megkötés nélkül” felírhatna például olyan készítményeket, amelyeket a diabetológia, a COPD, az asztma, illetve a „kispszichiátria” területén alkalmaznak szorongás vagy depresszió esetén. Ugyanebbe a körbe sorolják azokat a leggyakrabban használt gyógyászati segédeszközöket, amelyeket otthonukban vagy bentlakásos intézményben ápolt, szakrendelés felkeresésére nem vagy kizárólag betegszállítással képes betegeknél alkalmaznak. Így az érintetteknek receptet írhatnának a háziorvosi praxisokban például kötszerekre, higiénés segédeszközökre, vizeletelvezetőkre, vizeletgyűjtőkre, mosdási, fürdési és zuhanyzási segédeszközökre, illetve egy vagy két karral működtetett járást segítő eszközökre, kerekesszékre.


Átmeneti vakcinahiány a rémhírek miatt

A jövő hétre megoldódik a fertőző agyhártyagyulladás megelőzésére kifejlesztett meningococcus B vakcina átmeneti hiányával kapcsolatos ellátási nehézség – közölte szombaton az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) az MTI-vel. Az ellátás zavartalan biztosítása érdekében az OGYÉI több gyógyszer-nagykereskedővel felvette a kapcsolatot, arra kérve a cégeket, hogy keressenek külföldi forrásokat – írta közleményében az OGYÉI, hozzáfűzve, az agyhártyagyulladással kapcsolatos hírek miatt a kereslet az oltóanyagok iránt a sokszorosára növekedett, annak ellenére, hogy az ÁNTSZ több alkalommal is felhívta a figyelmet arra, hogy nincs járvány, karácsony előtt két hét leforgása alatt többhavi mennyiség fogyott el. Az OGYÉI folyamatosan figyelemmel kíséri a készleteket.