Belföld

Teátrálisan mondott le tíz éve Gyurcsány Ferenc

Bukott miniszterelnök

Éppen tíz éve, 2009. március 21-én mondott le az akkori kormánypárt, az MSZP kongresszusán Gyurcsány Ferenc a miniszterelnöki posztról.

Gyurcsány 20190321
 (Fotó: Hegedüs Róbert)

A totálisan népszerűtlen politikus addigra túl volt az őszödi beszéd 2006 őszi kiszivárgása nyomán kialakuló társadalmi krízisen, a brutális rendőrségi túlkapásokon, a Fidesz által kezdeményezett 2008-as, sikeres szociális népszavazás miatti koalíciós szakításon az SZDSZ-szel. Továbbá erősen éreztette már megszorító hatását a legyengült magyar gazdaságra rászabaduló nemzetközi pénzügyi válság. Megtapsolt, teátrális előadásában indoklásként Gyurcsány arról beszélt, hallja, hogy a változáshoz szükséges stabil kormánytöbbségnek ő maga az akadálya. „Remélem, hogy így van, mert ezt az akadályt én most megszüntetem” – jelentette be. A lemondás ellenére a balliberálisok ragaszkodtak a hatalomhoz. Hiába követelt előrehozott választást a Fidesz, egy többhetes, tragikomikus miniszterelnöki casting után végül a Gyurcsány-kormány korábbi minisztere, Bajnai Gordon vezetésével alakult meg az új kormány. Érdekesség, hogy az MSZP pártalapítványának elnöki székével vigasztalódó, a 2010-es bukta után a szocialista pártot is szétrobbantó bukott miniszterelnöknek kilencmillió forintos végkielégítés járt.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom