Belföld

Tanóra helyett tiltakozás és faültetés

Kiszolgálják az ellenzéket a jövő szerdára polgári engedetlenségi akciót meghirdető, tanítanék mozgalom vezetői a Fidesz szerint

Országosan mindössze nyolcvan iskola jelezte csatlakozási szándékát a Tanítanék Mozgalom polgári engedetlenségi kezdeményezéséhez – ismerték el a szervezők.

tanóra 20160325
„Nem helyes gyermekeket politikai célból felhasználni” (Fotó: Hegedüs Róbert)

Ahogy az várható volt, tegnap meghirdette a polgári engedetlenséget március 30-ra Pukli István zuglói iskolaigazgató a Tanítanék Mozgalom nevében. A köznevelési kerekasztalon való részvételt elutasító, a kormányzat részéről eddig bejelentett változásokat, így a Klik megszüntetését vagy a tanárok adminisztratív terheinek csökkentését célzó változtatásokat keveslő társulat március 15-i demonstrációján jelentette be Pukli az akciót.

A Teleki Blanka Gimnázium vezetője Orbán Viktor miniszterelnöknek és Áder János államfőnek szerda éjfélig adott határidőt, hogy kérjenek bocsánatot mindenkitől, akit az elmúlt hat évben „megaláztak”. Miután erre nem került sor, és az általuk megfogalmazott tizenkét pontban sem történt előrelépés, bejelentették a reggel 8-tól 9-ig tartó megmozdulást.

Törley Katalin, a Kölcsey Ferenc Gimnázium és Pilz Olivér, a tiltakozásokat elindító miskolci Herman Ottó Gimnázium tanára tegnap Puklival közösen az Országgyűlés épülete előtt ismertette a részleteket – így azt is, hogy eddig csupán nyolcvan iskola jelezte csatlakozását. Lesz olyan intézmény, ahol fát ültetnek az egy óra alatt. Pilz szerint azt várják, hogy végre elinduljanak a tárgyalások az oktatás javításáról.

A köznevelési kerekasztalnál hetek óta folynak egyeztetések, már számos részeredményt ismertettek a felek. Emellett a szaktárca tárgyal a pedagógusok sztrájkbizottságának követeléscsomagjáról is, a legtöbb kérdésben már megegyezés is született. Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke közölte, olyan polgári engedetlenségre, amelynek jogkövetkezménye lehet, nem biztathatja a pedagógusokat.

A mozgalmárok terveik szerint hetente megismétlik akciójukat, mindig egy-egy órával hosszabb ideig, amíg csak nem kerül sor az említett bocsánatkérésre. Gátat vethet a folytatásnak az is, ha szerény lesz a részvétel – amire szintén lehet számítani. A fideszes Németh Szilárd egy más témában tartott tájékoztatóján arról beszélt, nem gondolja, hogy a tanárok többsége Pukli Istvánnal vagy Pilz Olivérrel akar szolidaritást vállalni, ezek az „urak simán kiszolgálják a hazai ellenzéket”.

A gyermekek és a pedagógusok érdekét a a párbeszéd és a közös munka szolgálja, és ennek hatékony formája a köznevelési kerekasztal – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma, jelezve, politikai akciókban gyermekek felhasználását nem tartják helyesnek, de munkajogi következményekkel nem kell számolni.


Meleg étel az iskolai szünetekben is

Ettől az évtől mind a négy iskolai szünetben meleg ételhez juthatnak a hátrányos helyzetű családok gyermekei – közölte a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár tegnap Monoron. Czibere Károly a tavaszi szünet első napján emlékeztetett, a kormány tavaly döntött a szünidei gyermekétkeztetés kiterjesztéséről, ennek eredményeként most első alkalommal juthatnak meleg ételhez a tavaszi szünetben a rászoruló gyerekek. Az idén 208 ezer hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyermek részesülhet az iskolai szünetekben is napi egyszeri ingyenes étkezésben. Az államtitkár beszélt arról is, hogy januártól az önkormányzatok kötelező feladata az ingyenes étkeztetés biztosítása. Az idei szünidei étkeztetésre a központi költségvetés 4,5 milliárd forintot különített el, a visszajelzéseket figyelembe véve azonban 440-ről 570 forintra emelte az egy napra jutó finanszírozási költséget, így 5,3 milliárd forint áll rendelkezésre. A tehetősebb önkormányzatok – azaz a települések tizenöt százaléka – részlegesen hozzájárulnak a költségekhez. Czibere hangsúlyozta, a gyermekétkeztetési program folyamatosan szélesedik, tavaly nyáron hárommilliárd forint állami forrásból 142 ezer gyermek jutott ingyenes étkeztetéshez, és a minőség is fontos. (MTI)