Belföld

Támogatások egyházi karitatív szervezeteknek

A Gyulafehérvári Caritas programjaira és beruházásaira 494 millió forintot ad a kormány az idei költségvetésből, ebből felújítják a csíksomlyói Jakab Antal-házat is

Számos nyári tábort és programot is szerveznek a karitatív szervezetek, amelyek jelentős része egyházi fenntartásban működik. A hazai és határon túli szervezeteknek a támogatásokból a napi működés mellett infrastrukturális fejlesztésre is lehetőségük nyílik.

A múlt héten rendezték a Teljes Élet Szociális Alapítvány nyári táborát, amelyet az 1980-as évek óta szerveznek meg évről évre fogyatékos gyermekek és fiatalok számára a Fejér megyei Söréd római katolikus plébániájának épületében. A sörédi tábor már jó ideje fogalom az érintettek számára. A tábor az idén egy kerti pavilont kapott, többek között a Magyar Nemzeti Bank Karitatív Csoportjának hozzájárulásából.

Az utóbbi időben számos egyházi fenntartású karitatív szervezet részesült állami támogatásban, s június végén született kormánydöntés arról, hogy kilenc ilyen szervezet összesen négy és fél milliárd forint támogatást kap a kormánytól infrastrukturális fejlesztésre. A Katolikus Karitász, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Magyar Református Szeretetszolgálat, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, a Magyar Vöröskereszt 650–650 millió forintot, a Baptista Szeretetszolgálat 638 milliót nyert az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program pályázatán. Mellettük az Egységes Magyar Izraelita Hitközség, a Johannita Segítő Szolgálat és a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat kapott 200-200 millió forint támogatást.

Szintén június végén döntött a kormány arról, hogy a Gyulafehérvári Caritas szeretetszolgálat programjainak és beruházásainak támogatására 494 millió forintot ad az idei központi költségvetésből a Bethlen Gábor Alap közreműködésével. A román állami költségvetési források csökkenése, illetve sorozatos megvonása következtében 2016-ban fordult támogatási kérelemmel a kormányhoz a szervezet, ekkor dolgozták ki a támogatás módját. A szeretetszolgálat ajánlására a hivatal kiválasztott két nagyobb horderejű, a Caritas szociális és közösségépítő tevékenysége szempontjából meghatározó ügyet: a csíksomlyói Jakab Antal-ház és a Marosvásárhelyen létesülő új szociális, innovációs, életminőség-fejlesztő központ és székház beruházási projektjének költségvetési szükségletét.

A csíksomlyói Jakab Antal Tanulmányi Ház 1996-ban nyitotta meg kapuit, azóta számos nemzetközi konferenciát, kulturális rendezvényt és lelki programot fogadott be. Tavaly óta fenntartója a Gyulafehérvári Caritas lett, amely megkezdte az épület felújítását és korszerűsítését. Ezzel párhuzamosan a Caritas szociális, innovációs és életminőség-fejlesztő központot tervez létrehozni Marosvásárhelyen, amely egyben székházként is működhet majd. Erre a célra vásárolta meg a szervezet 2015-ben Sütő András lakóházát, ahol az író élt és alkotott 1967-től élete végéig.

Kormánydöntés született a Ciszterci Nővérek kismarosi monostora gyümölcsmanufaktúrájának és lelkigyakorlatos házának fejlesztésére adott támogatásról. A monostor a gyümölcstermesztés és -feldolgozás mellett 1991-ben indított Kismaroson mozgásszervi szakrendelést Fejérdy Gábor, a monostor lelkisége mellett elkötelezett ortopéd traumatológus vezetésével, s ez azóta is szolidaritási alapon működik.


Felvidéki fiatalok nyári találkozója

Esztergom igazi jelentőségét a felvidékiek ismerik leginkább, hiszen 1919 után a Felvidék elkerült Magyarországtól, és ők évtizedeken át csak a távolból nézhették a bazilika épületegyüttesét – mondta tegnap a nemzetpolitikáért felelős államtitkár a felvidéki egyházközségek hetedik nyári táborának megnyitóján, Esztergomban. Potápi Árpád János az MTI tudósítása szerint hozzátette, bízik abban, hogy a tábor kétszáz fiatal résztvevője hitben, magyarságtudatban megerősödve tér majd haza. Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy 2010 után születtek törvények a nemzeti összetartozásról, és következetesen dolgozik a kormány azon, hogy a magyar fiatalok jussanak el a határon túli magyarlakta területekre, a külhoni magyarok pedig Magyarországra. A csütörtökig tartó tábort Rákos Szabolcs, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség alelnöke vezeti. A tizennégy és huszonöt év közötti résztvevők harminc felvidéki községből érkeztek, a tábor központi helyszíne Ipolyhídvég. Potápi Árpád János és Völner Pál Romanek Etelka (Fidesz–KDNP) polgármesterrel, Gyönyör Lászlóval, Ipolyhídvég plébánosával és Rákos Szabolccsal koszorút helyezett el Mindszenty József bíboros sírjánál. (KCs)