Belföld

Szigorították a homeopátiás szerek kiadását

Az ilyen készítmények használata különösen akkor veszélyes, ha miattuk a hagyományos terápiák maradnak el

Szabálysértésnek minősül a jövőben, ha homeopátiás készítmény ajánlása esetén a beteg nem kap részletes írásos tájékoztatást a készítmény tulajdonságairól és hatásairól. Változás az is, hogy a jövőben az elektronikus térbe a kezelő-, illetve a háziorvoson kívül az állami vérellátó szolgálat is jogosult lesz a vércsoportra vonatkozó adatot rögzíteni.

patika 20181214
Klinikailag nem bizonyított a homeopátiás szerek gyógyhatása (Fotó: Katona László)

Elfogadta az Országgyűlés szerdán az egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú, valamint az egészségüggyel összefüggő törvények módosításáról szóló kormányzati javaslatot. Ennek része az a passzus is, amely komoly előrelépést tesz annak a helyzetnek a tisztázásában, hogy a homeopátiás szerek alkalmazhatók-e gyógyhatású készítményként vagy sem. A szigorítás értelmében a jövőben szabálysértésnek minősül, ha homeopátiás szer ajánlása esetén nem kap a beteg részletes írásos tájékoztatást a készítmény tulajdonságairól és hatásairól.

A kormány a szigorítást azzal indokolta, hogy a homeopátiás készítmények gyógyhatása klinikailag nem bizonyított, így azok alkalmazása veszélyeztetheti a betegek gyógyulásának folyamatát, különösen abban az esetben, ha a hagyományos kezelés a homeopátiás készítmények használata miatt marad el. Tudható, hogy az új szabályok szerint a Magyarország uniós tagsága, vagyis 2004. május 1. előtt engedélyezett, terápiás javallattal rendelkező homeopátiás szerek 2020. január 1-jét követően akkor hozhatók forgalomba, ha az euró­pai parlamenti és tanácsi irányelv, illetve az azt átültető jogszabályok előírásainak megfelelnek.

A szigorítás mellett módosul a büntető törvénykönyv is: a készítmény kikerül az „egészségügyi termék” fogalmi köréből, és egy új tényállásban rendelkeznek a hamisítás szankcionálásáról.

Az elfogadott javaslat értelmében a jövőben egészségügyi bírsággal sújthatják azokat az egészségügyi szolgáltatókat, amelyek felszólítás ellenére sem tesznek eleget adatszolgáltatási kötelezettségüknek. Emellett egységes lesz a betegségregiszterekre vonatkozó szabályozás, az egyes regiszterekre vonatkozó részletszabályokat miniszteri rendeletben állapítják meg. A módosítás népegészségügyi szempontból kiemelt betegségek esetén rögzíti a regiszterek vezetésének célját, az adattovábbítás módját, az adatkezelés időtartamát. A jövőben az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér rendszerébe a kezelő-, illetve a háziorvoson kívül az állami vérellátó szolgálat is jogosult lesz a vércsoportra vonatkozó adatot rögzíteni.

A jogszabály rendezi a tartós külszolgálatot teljesítő közalkalmazottak és családtagjaik egészségbiztosítással kapcsolatos ügyeit: a külföldi egészségügyi ellátás igazolt költségét, a külföldön bekövetkezett üzemi baleset miatti ellátás árát az egészségbiztosító megtéríti.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom