Belföld

Szigorították a SIM-kártyás szabályokat

Pintér Sándor belügyminiszternek a feltöltős SIM-kártyák szabályozásával kapcsolatos törvényjavaslatát kormánypárti és jobbikos szavazatokkal fogadta el tegnap az Országgyűlés.

A változás lényege, hogy az előfizető a szolgáltatást nem értékesítheti tovább, és másnak csak akkor adhatja át, ha – az azonosításhoz szükséges adatokkal együtt – a szolgáltatót erről előzetesen tájékoztatta. Ennek elmaradásakor a szolgáltató tizenöt napos határidővel felmondhatja a szerződést. A közeli hozzátartozó nem minősül harmadik személynek.

A módosításban kikötötték azt is, hogy a szolgáltatók kötelesek az előfizetők adatait ellenőrizni és rögzíteni, ennek hiánya pedig kizárja a szerződéskötést. A már meglévő előfizetők személyazonosságát is ellenőrizni kell, erről a törvény hatályba lépésétől számított tizenöt napon belül értesítik a feltöltőkártyás ügyfeleket. Ha az ellenőrzés 2017. július 1-jéig nem sikerül, megszűnik az előfizetés. A törvény rögzíti, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke rendeletben határozza meg, hány feltöltős SIM-kártyás szerződést köthet egy előfizető. Akinek a megszabottnál több van, az 2017. június 30-ig köteles nyilatkozni arról, melyeket kívánja fenntartani. A módosítások a rendőrségi törvényt is érintik. A terrorizmus megelőzése érdekében a határátlépéstől számított öt évig rendészeti nyilvántartásban kezelhetik azon harmadik országbeliek ujjnyomatát, akik a határt nem határátlépési ponton lépték át, vagy személyazonosságukat nem tudták hitelt érdemlően bizonyítani.