Belföld

Szigorított szankciók a kiskorúak védelmében

Általánosságban igaz, hogy az individualizmus előtérbe kerülése nyomot hagyott a családi kapcsolatokon – mondta lapunknak Selmeczi Gabriella fideszes képviselő

A gyermekek védelme egyenlő a társadalom védelmével – szögezte le lapunknak Selmeczi Gabriella a Btk. pedofil bűncselekményekre vonatkozó szigorítása kapcsán. A Fidesz országgyűlési képviselője jelezte, a jövőben további szigorítások várhatók, és már vizsgálják, Nyugat-Európában hogyan tartják nyilván az elkövetőket.

Selmeczi Gabriella 20171207
„Ha egy kiskorút szexuális bántalmazás ér, az soha nem évülhet el” (Fotó: Varga Imre)

A statisztikai mutatók alapján folyamatosan növekszik a pedofil bűncselekmények aránya az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában – mondta a Magyar Hírlapnak Selmeczi Gabriella. A népjóléti bizottság fideszes elnöke hangsúlyozta, ezeket többnyire olyan személyek követik el, akiket a gyermek a bizalmába fogad, és akik sok esetben kiskorúak felügyeletét, gondozását, gyógykezelését végzik. „Általánosságban igaz, hogy az individualizmus előtérbe kerülése nyomot hagyott a családi kapcsolatokon, ami nagyobb teret enged a pedofil bűncselekményeknek” – tette hozzá.

A képviselő kiemelte, nagyon magas a látencia, hiszen a rokoni jellegű kapcsolatokon belül sokkal nehezebb felfedezni, ha egy kiskorú személyt szexuális típusú bántalmazás ér. „Ilyen esetekben a gyermekek gyakran nem jelzik senki felé, hogy szexuális bántalmazás érte őket, mivel azt hiszik, hogy ez a »normális«, vagy azt gondolják, hogy biztosan ők hibáztak. Jellemző az is, hogy ha a kiskorú próbál az őt ért sérelemről beszélni, a bűncselekményt elkövető meggyőzi arról, hogy azzal rosszat tesz, esetleg kényszeríti is a hallgatásra” – hívta fel a figyelmet.

A pedofil bűncselekmények szigorúbb szankcionálása érdekében három alkalommal módosította az Országgyűlés a Btk-t. Selmeczi Gabriella emlékeztetett, 2014-ben nyújtották be azt a javaslatot, amelynek értelmében, ha valaki kiskorúak sérelmére szexuális indíttatású bűncselekményt követ el, akkor az soha nem évülhet el. Felidézte, a szigorításnak az volt az előzménye, hogy a sajtó beszámolt egy gimnáziumi tanárról, aki korábban kiskorúa-kat, rá bízott gyermekeket zaklatott. „Hosszú időnek kellett eltelnie ahhoz, hogy az érintettek egyáltalán beszélni tudjanak az esetekről. Amikor azonban végre kiderült, hogy a tanár mit követett el, és elnyerhette volna méltó büntetését, szembesültünk azzal, hogy nem vonható felelősségre az elkövető, mert a bűncselekmény már elévült. Ezt a helyeztet orvosoltuk az indítvánnyal, amelyet az Országgyűlés egyhangúan elfogadott” – mondta a képviselő.

Egy másik, idén novemberben elfogadott és december elsejétől hatályos módosítás értelmében a nemi élet szabadsága és a nemi erkölcs elleni bűncselekmény elkövetőjét – ha a bűncselekményt ti- zennyolc év alattiak sérelmére követik el - végleges hatállyal el kell tiltani olyan foglalkozásától, ahol gyermekekkel kerülhet kapcsolatba. Vagyis az elkövető nem mehet vissza olyan munkakörbe dolgozni, amelyben gyermekekkel kerül kapcsolatba bármilyen hatalmi viszony formájában. Selmeczi Gabriella hangsúlyozta, volt egy jogi-szakmai vita arról, hogy miért van szükség a végleges hatályú eltiltásra. „Feltettük a kérdést, hogy amikor az elkövető letölti a büntetését és újra gyermek közelébe kerül, vajon nem kísérli-e meg újabb bűncselekmény elkövetését. Erre nincs garancia, de ki akartuk zárni a lehetőségét is, hogy az elkövető újabb pedofil bűncselekményt követhessen el, és ezért döntöttünk a végleges hatályú eltiltás mellett” – mutatott rá.

A harmadik módosítás értelmében szigorodtak a büntetési tételek a tizenkét év alatti gyermekek sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmények esetében. A változás, hogy eddig alapesetben maximum tíz évig terjedő büntetési tétel volt kiszabható, mostanra azonban bizonyos esetek fennállásakor a bíró akár húsz évig terjedő szabadságvesztésről is dönthet. Fontosnak nevezte azt a változást is, hogy ilyenkor már nincs lehetőség azzal védekezni a bíróságon, hogy a gyermek a beleegyezését adta a bűncselekmény elkövetéséhez.

Arról is beszélt, hogy szakértők bevonásával dolgoznak azon, miként lehetne minimalizálni a pedofil bűncselekmények számát. Példaként említette, már vizsgálják, Nyugat-Európában hogyan tartják nyilván az elkövetőket.