Belföld

„Szigetvári blöffölt Bajnai ügyében”

Rubovszky szerint nem a kialakult gyakorlatot követte az exminiszterelnök

Nem indít vagyonvizsgálati eljárást az Országgyűlés mentelmi bizottsága Bajnai Gordon ügyében – tudatta megkeresésünkre Vejkey Imre elnök. A bizottság korábbi, szintén KDNP-s elnöke, Rubovszky György szerint az Együtt társelnöke „blöffölt”, amikor kijelentette, gyakorlat lenne az, hogy a vállalkozásból származó osztalékot nem vallják be a képviselők.

bajnai
„Bebizonyosodott, hogy Bajnai hazudott” (Fotó: Csudai Sándor)

Az Együtt társelnöke blöffölt azon a szombati sajtótájékoztatón, amelyen azt állította, hogy Bajnai Gordon csak a „kialakult gyakorlatot követte”, amikor vagyonnyilatkozatában nem tüntette fel, mennyi osztalékot vett fel cégétől – mondta lapunknak az Országgyűlés mentelmi bizottságának korábbi elnöke. „Minden alapot nélkülöz Szigetvári Viktor nyilatkozata” – tette hozzá Rubovszky György, megjegyezve, volt ugyan arra példa az előző parlamenti ciklusban, hogy valaki elfelejtette feltüntetni valamilyen jövedelmét, de ezt felszólításra pótolta.

„Jogilag nem lehet mit kezdeni a parlamenti mandátumot szerző volt miniszterelnök vagyonnyilatkozatával, erkölcsileg azonban ez bukás, hiszen bebizonyosodott, hogy Bajnai Gordon hazudott, s nem jó dolog, ha egy egykori kormányfőn ilyen bélyeg marad” – mondta.

Vejkey Imre, a parlament mentelmi bizottságának jelenlegi elnöke lapunkkal tegnap azt közölte, a bizottság szakértői megvizsgálták a kérdést, ennek alapján Bajnaival szemben nem indítanak vagyonvizsgálati eljárást összeférhetetlenség miatt. Az országgyűlési törvény és a Házszabály ugyanis ezt csak a hivatalban lévő képviselők esetében teszi lehetővé. Hozzátette, a törvény a bizottság elnöke számára kötelezővé teszi ugyan a vagyonvizsgálati eljárást abban az esetben, ha tudomására jut, a képviselő nyilatkozatában lényeges adatot, tényt valótlanul közöl vagy elhallgat, csakhogy a törvény a volt képviselőre már nem vonatkozik – magyarázta.

Felvetettük, a mulasztás „észlelése” a bizottság részéről miért nem történt meg 2014 júniusában, amikor Bajnai a képviselői mandátumáról lemondott, s kiderült, élettársát az Együtt képviselője nem tüntette fel. Az is nyilvánvaló volt, hogy az élettárs sem adott be vagyonnyilatkozatot, holott az is kötelező kelléke a parlamenti mandátumszerzésnek. „Olyan vizsgálatot nem lehet lefolytatni, hogy van-e valakinek vele egy háztartásban élő élettársa, vagy nincs” – válaszolta Vejkey, majd úgy folytatta, miután a volt miniszterelnök nem tett említést bevallásában arról, hogy van élettársa, ők úgy tekintették, nincs.

A Best magazin „Érzelmes, szerelmes férfi vagyok – Bajnai Gordon” című írásából egyébként már a tavaly tavaszi választási kampány időszakában is nyilvánvalóvá válhatott, Bajnainak van élettársa, sőt két gyermeke is született tőle. A szabály a vagyonvizsgálati eljárás megindítására az, hogy azt valakinek, arra illetékesnek kell kezdeményeznie, megfelelő dokumentumokkal alátámasztottan – hangsúlyozta a bizottsági elnök. Megjegyezte, felvetődött a törvénymódosítás gondolata, hogy a vagyonnyilatkozati kötelezettséget a parlamenti választáson induló pártok vezetőire is kiterjesszék, függetlenül attól, indulnak-e a választásokon.