Belföld

Szervezettnek tűnt a brutalitás

Folytatódott a rendőri vezetők pere

Gaudi-Nagy Tamást és a Morvai Krisztinát, a 2006-os rendőri bántalmazásokat vizsgáló Civil Jogász Bizottság (CJB) és az áldozatok képviseletét ellátó Nemzeti Jogvédő Szolgálat tagjait hallgatta meg kedden tanúként a Fővárosi Törvényszék a rendőri vezetők ellen indult büntetőperben.

lovas2006
Rendőri lovasattak 2006. október 23-án a jogállamiság és az emberi jogok „szocialista” védelmében (Fotó: Hegedüs Róbert)

Gaudit a bíróság csak a Szolgálat által tett feljelentésekről kérdezte, amit a volt jobbikos képviselő nehezményezett is. Meghallgatása után újságírók előtt kifejtette, hogy a vádiratot ki kellene terjeszteni, mert az nagyon kevés bűncselekményt tartalmaz, ráadásul nem mindenki ül a vádlottak padján, akinek kellene.

Morvai Krisztina is a vádkiterjesztés mellett emelt szót és részletesen beszámolt a CJB jelentéséről. A Jobbik európai parlamenti képviselője a legfontosabb megállapításaik között említette, hogy nem lehet csupán túlkapásoknak minősíteni a rendőri intézkedéseket, 2006 őszén ugyanis a jogállamiság és az emberi jogok szisztematikus, rendszerszerű megsértéséről volt szó. Morvai szerint a lakosság megfélemlítése miatt a történtek kimerítik a terrorcselekmény bűntettét. A képviselő elmondta, hogy a rendőrség fellépése szervezettnek tűnt, mindenhol hasonló brutalitással léptek fel. A parancsnokok a szeptember 18-ai MTV székházostromnál beáldozták a rosszul felszerelt és képzetlen egységeket, akiket ezek után a következő napokban könnyű volt a tüntetők ellen hangolni.

Bár arra nem sikerült bizonyítékot találni, hogy Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök milyen szerepet játszott az eseményekben, de többször konzultált a rendőri vezetőkkel és a nekik szánt dicséret is bátorítóan hatott az állományra – hangsúlyozta Morvai. A képviselő az ügyészség és a bíróság akkori munkáját is bírálta, miután bizonyítékok nélkül, tömegesen hoztak döntést az elfogottak előzetes letartóztatásáról.