Belföld

Szentendre és Ciprus egyaránt célpontunk

A Honvédség Esély tábora a roma és hátrányos helyzetű fiatalokat szólítja meg, hogy belekóstolhassanak a katonák életébe

Miközben alaki és fegyverismereti foglalkozásokkal folytatódott az Esély Tábor 2014 a szentendrei honvédségi Altiszti Akadémián, Litvániában az Összhaderőnemi Hadműveleti Parancsnokság Forward Integration Team csoportja tett látogatást az oda kitelepült magyar híradós alakulatnál.

katona
Éles gyakorlaton a honvédek (képünk illusztráció) (Fotó: Kövesdi Andrea)

Ezzel párhuzamosan a Magyar Honvédség Béketámogató Kiképző Központban június 30-tól folyik az ENSZ Ciprusi Békefenntartó Misszió magyar kontingense szeptemberi váltásának felkészítése. Az UNFICYP magyar kontingensének következő vezetője várhatóan Kovács Imre alezredes, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis Művelettámogató Zászlóalj parancsnoka lesz.

Egy évtizedes múltra tekint vissza a Honvédelmi Minisztérium (HM) Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály Társadalmi Kapcsolatok Osztályának szervezésében megvalósuló Esély Tábor. A rendezvény célja az idén sem változott: minden évben kalandra hívják a vállalkozó szellemű roma és hátrányos helyzetű fiatalokat, hogy néhány napig belekóstolhassanak a katonaéletbe. Az alapkiképzés elemeivel tarkított programsorozatnak második alkalommal ad otthont a szentendrei MH Altiszti Akadémia.
Az ifjaktól megkövetelt szintek teljes egészében megegyeznek az alapkiképzéssel – mondta Kaló Miklós alezredes, a tábor kiképzésvezetője.

Az idei táborban negyvenegyen vesznek részt, ők az átlaghoz képest jól teljesítenek. Szinte mindenki motivált, többen katonák vagy rendőrök szeretnének lenni. A parancsnokság különleges meglepetéseként Radics Gigi, a 2012-es Megasztár győztese is magára öltötte egy napra az „angyalbőrt”, s a többiekkel együtt gyakorlatozott.

A Béketámogató Kiképző Központban június 30-án kezdte meg felkészülését az ENSZ Ciprusi Békefenntartó Misszió (UNFICYP) magyar kontingense szeptemberi váltásának állománya. Az UNFICYP magyar kontingensének következő parancsnoka Kovács Imre alezredes lehet, ő az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis Művelettámogató Zászlóalj parancsnoka. A kiképzés a hét elejétől nemzetközi jelleget öltött, ugyanis ekkor csatlakozott a magyar kontingens részét képező szerb váltóállomány. A tervek szerint ők szeptember közepén két részletben utaznak a célállomásra.

A magyar katonák többsége az 1974 óta kettéosztott sziget ENSZ-ütközőzónájának negyedik szektorában lát el szolgálatot horvát, szerb, szlovák és ukrán társaival közösen. A felkészülő állomány június 9-én pisztollyal és gépkarabéllyal vett részt békeműveleti lőgyakorlaton. Annak ellenére, hogy az állomány számos helyőrségből, különböző alakulatoktól és eltérő szakmai háttérrel érkezett, tagjai remekül dolgoznak együtt. Az alapvető cél, hogy felkészítsék a béketámogató műveletekbe készülő katonákat a fegyverrel megoldandó feladatok eredményes végrehajtására, lehetőleg emberi élet kioltása nélkül.

A négyhetes missziós felkészítés már a feléhez közeledik. Július 21. és 24. között utolsó erőpróbaként a magyar és szerb katonákból álló alegység a Bakony Harckiképző Központ táborfalvai gyakorlóterén hajtja végre a felkészítés zárógyakorlatát, amelynek legfontosabb céljai között szerepel az állomány elméleti és gyakorlati felkészültségének felmérése, valamint a nemzetközi alegység összekovácsolása.

A hazai felkészüléssel párhuzamosan külföldön is erős program várt honvédeinkre. Így például a NATO litvániai híradós alakulatánál tett látogatást az Összhaderőnemi Hadműveleti Parancsnokság csoportja.
A hollandiai Brunssumban állomásozó Szövetséges Összhaderőnemi Hadműveleti Parancsnokság úgynevezett NATO Forward Integration Team (NFIT) egysége a telepíthető híradó- és informatikai század munkáját ellenőrizte (hivatalos nevén: Deployable Communications Module, DCM).

A DCM csaknem harmincfős állománnyal és tíz járművel települt ki Székesfehérvárról Vilniusba, Litvánia fővárosába. Az alakulat a 3. híradós zászlóalj része, amely a NATO híradó- és informatikai rendszer csoport (NATO NCISG) alárendeltségében működik. A balti államba történt kitelepülés része volt annak a műveleti tesztnek, amelynek célja a honvédalakulat képességeinek és előre nem tervezett műveletekre való reagálásának felmérése. A katonák egy műholdas távközlési rendszer földi termináljának telepítését kapták parancsba, valamint ennek bekapcsolását a harcászati műholdas távközlési hálózatba. A DCM parancsnoka Dózsa László mérnök őrnagy. A három tucat felhasználó részére nyújtott számítógépes szolgáltatások létrehozása érdekében a DCM a rendelkezésre álló eszközök széles skáláját vonultatta fel, a hordozható műholdas antennától kezdve a számítógépszervereken, tápegységeken, sátrakon és távközlési kábeleken át egészen a számítógépekig és egyéb berendezésekig.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom