Belföld

Szakmai válaszok politikai támadásra

Hétértékelő. A migráció kapcsán ma már Orbán Viktor a hiteles politikus Európában, a határzár a példa, nem a kötelező kvóta — mutatott rá az elemző

Az új kormányról, a miniszterelnöki székfoglalóról és az ellenzéki magatartásról is beszélt lapunknak nyilatkozva, az elmúlt hét eseményeit elemezve Kiszelly Zoltán politológus.

Új szakasz kezdődik a kormányzásban, a miniszterek fele szakpolitikus, akik inkább a szakmai szempontokat tartják elsődlegesnek – nyilatkozta lapunknak Kiszelly Zoltán politológus. Kifejtette, főként olyan területekről van szó, melyeket kritika ért az ellenzék részéről. Ráadásul szakmai logika mentén kell az alrendszereket átalakítani, ami fontos, mivel strukturális változásokra van szükség, az egészségügyben feltétlenül, ilyen a kórházi adósságok újratermelődésének megállítása.

Hangsúlyozta, a tárcavezetőknek két évük van arra, hogy bizonyítsanak, hiszen félidőben szokás mérleget vonni. Politikai támadásra szakmai választ is lehet adni, az ellenzéki közhelyeket hitelesen meg tudják majd cáfolni az új miniszterek.

Ami a kormányzat vezetését illeti, a német kancellári modell nyomán az úgynevezett tükörreferatúrákat állítják vissza, melyek követik az adott területet, illetve a politikai célok megvalósulását. Orbán Viktor miniszterelnök ugyanis konkrét ígéreteket fogalmazott meg a múlt héten, például a foglalkoztatás, a demográfia és a közlekedés terén, s az új szerkezet révén a kormányfő még inkább időben tudja korrigálni majd az irányt. Nem vezet, hanem irányít, ennek a kormányiroda lesz az eszköze – foglalta össze.

Orbán egyébként székfoglalójában 2030-ig vázolta elképzeléseit. Ennek kapcsán Kiszelly elmondta, lassan harminc év telt el a rendszerváltozás óta, az álmaink alig teljesültek, csak az utóbbi három-négy évben sikerült kifelé indulni a gödörből. Hosszú távra kell tervezni, nem lehet rángatni a kormányt. Sok időt elveszítettünk, az ellenzék brüsszeli elgondolásokat követne, a kormány nemzeti szempontok mentén gondolkodik, ezért nincs konszenzus. De a szavazók egyértelműen döntöttek, így a kormányfő kijelölhette a célokat. Minél tovább megyünk egy irányba, annál jobbak az eredmények, például egyre több a gyermek, nőnek a bérek, erősödik a gazdaság – fejtegette a szakértő.A neoliberalizmust elutasító illiberális állam fogalmát átértelmezte a kormányfő, most a kereszténydemokrácia építéséről van szó, ami nyugaton jobban hangzik, az alapító atyák kereszténydemokráciájára utal, ám ez is provokálja Merkeléket. Az magyar út lényege: világos értékrend, nem globalista, hanem nemzeti, patrióta gazdaságpolitikával, erős európai közösséget építve, kiállva a családok mellett.

Mannfred Weber, az Európai Néppárt brüsszeli frakcióvezetője is tisztázta: a migráció kapcsán Orbán hiteles politikus, a határzár a példa, nem a kötelező kvóta. Kölcsönösen előnyös tehát a Fidesz és a Néppárt kapcsolata, hiába magyarázza a tehetlen hazai ellenzék ennek ellenkezőjét. A nyakig adó­sággal úszó déli tagállamokkal szemben Németországnak szüksége van a visegrádiakra, mi vagyunk a gazdasági hátország, de vannak feltételeink – magyarázta az elemző.

A hazai ellenzék esetében az alaphelyzet nem változott, a tüntetők eközben „megunták, és hazamentek”. Legalább is csökkent az intenzitás. Az ellenzék továbbra is versenyt fut az utcával, illetve a budapesti liberális értelmiséggel. Ezek a pártok hiperaktivitással, néha útszéli hangnemmel próbálkoznak, akcióival az utca kegyéért játszik Hadházy Ákos és Tordai Bence is.

A Jobbik kapcsán a politológus kitért arra, hogy akik kiszakadnának, a semmibe ugranának, zöldmezős pártot kellene alapítaniuk, amit nem akarnak. A konfliktus megmarad, Sneider Tamás „nem a legerősebb kés a fiókban”. Bocskait vett fel, hogy radikálisnak tűnjön, harcos típus, de fékezett habzású pártelnök lesz, nem hiteles. Szabó Gábor újra választmányi elnök lett, vagyis maradt a Vona-vonal — mutatott rá. A távozó elnök a következő választás előtt még vissza is térhet, vetette fel a szakértő.

A Stop Soros elleni tiltakozások kapcsán Kiszelly hangsúlyozta, a kőkeményen politizáló, ugyanakkor hazánk esetében csupán tucatnyi álcivil szervezet faltörő kosként viselkedik a nemzetállamokkal szemben, Brüsszel erre használja őket. A törvénycsomag amerikai, izraeli és olasz példákat követ, a kormány pedig nem fog visszakozni – vetítette előre, megjegyezve, ha nálunk sikerül korlátozni ezeket a szervezeteket, mások is követhetnek minket.