Belföld

Szakmai grémium alakult a Római-parti gát ügyében

Négymilliárd forintból fejlesztik az Aranyhegyi-patak menti védvonalszakaszt, a fennmaradó területre épülő mobil fal helyéről később dönt a Fővárosi Közgyűlés

Két év múlva, 2019-re készülhet el az Aranyhegyi-patak menti és a pünkösdfürdői védvonalszakasz a Csillaghegyi-öblözetben – egyebek mellett erről is döntött tegnap a Fővárosi Közgyűlés. Tarlós István főpolgármester szerint egy ponton túl az árvízvédelem már nem politikai kérdés.

Tarlós közgyűlés 20171206
Újabb összehasonlító szakvéleményt rendelt meg a Fővárosi Csatornázási Művek a Nánási úti nyomvonalról – mondta Tarlós István (középen) a közgyűlés ülésén (Fotó: Varga Imre)

Három műegyetemi tanszék szak­értőiből álló grémiumot hívott össze a főpolgármester annak érdekében, hogy állást foglaljanak, hol érdemes megépíteni a parttal párhuzamos árvízvédelmi létesítményt a Csillaghegyi-öblözetben – mondta tegnap Tarlós István főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés ülésén, ahol megszavazták a részleges védmű kiépítéséről szóló előterjesztést. Ennek értelmében négymilliárd forintból fejlesztik az Aranyhegyi-patak menti és a pünkösdfürdői védvonalszakaszt, a terület fennmaradó részére épülő mobil fal helyéről pedig később döntenek. A városvezető közölte, a Római-parti mobil gát ügye egy ponton túl már nem politikai kérdés, majd nemtetszését fejezte ki amiatt, hogy egyes „nullaszázalékos pártok az utolsó pillanatban előásnak a szakterülethez részben kapcsolódó diplomát lobogtató „szakértőket”, majd leveleket írogatnak tele ostobasággal”. Hozzátette, a grémiumban helyet kapnak megfigyelőként a part menti védmű ellen tiltakozók képviselői is.

Közölte azt is, a Fővárosi Csatornázási Művek megrendelt egy újabb összehasonlító szakvéleményt a Nánási út–Királyok útja nyomvonalat illetően. Jelezte, hogy a korábban Bús Balázs, Óbuda fideszes polgármestere által javasolt telekhatárok mentén meghúzott nyomvonal csak Pünkösdfürdő és a Sajtház között értelmezhető, az utána következő két kilométeres szakaszon viszont „cikcakkban következnek egymás után a telkek”, így oda nem lehet mobil falat húzni. Az érintett szakasz védelme 2019-re készülhet el.

A közgyűlés tegnap jóváhagyta a közvilágítási oszlopok reklámcélú hasznosítására vonatkozó nyilvános pályázati kiírást. A testület még augusztusban döntött arról, hogy a Budapest területén lévő és a fővárosi önkormányzat, a BDK Budapesti Dísz- és Közvilágítási (BDK) Kft., valamint a BKK Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Zrt. tulajdonát képező közvilágítási oszlopokat „tájékozódást segítő jelzést megjelenítő reklámcélú eszköz” elhelyezése céljából a tulajdonosokkal közösen, nyilvános pályázat útján fogja hasznosítani. Emellett jóváhagyták az ESMA Reklám Zrt. díjtartozását a korábbi oszlophasználatért.

A szavazást megelőző vitában a jobbikos Tokody Marcell azt mondta: a javaslat „Garancsi István cégének helyzetbe hozásáról szól”, ezért indítványozta, hogy az ESMA-t zárják ki a pályázók köréből. Gy. Németh Erzsébet (DK) botránynak nevezte, hogy több mint két évig nem fizetett a cég az oszlopok használatáért, és ezért kár érte a fővárost, most pedig kis összeggel rendezheti a tartozását.

Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes hangsúlyozta, nem legalizálják utólag az ESMA tevékenységét, a cég ki fogja fizetni a rendeletben meghatározott tartozását, néhány esetben kétszeres díjat fizet, valamint nem igaz az sem, hogy csak az ESMA Reklám Zrt. tud indulni a pályázaton.


Röviden

Támogatta a testület egy a lengyel–magyar barátságot ábrázoló emlékhely létrehozását Budafokon. Kocsis Máté, Józsefváros fideszes polgármestere előzőleg azt kezdeményezte, hogy a kerületében állítsanak szobrot a 2010-es szmolenszki légi katasztrófában elhunyt Lech Kaczynski lengyel elnöknek. A kormánypárti politikus később, az előterjesztés vitájában jelentette be, hogy az emlékműállítás jogát átruházná Budafokra.

Tizenegy eddig névtelen közterület elnevezéséről szavaztak hat kerület kérésére a képviselők. Egyebek mellett a XI. kerületben a Feneketlen-tó mellett a közelmúltban elhunyt Olofsson Placid bencés szerzetesnek állítanak emléket egy róla elnevezett – Placid atya – parkkal.

A testület döntött a margitszigeti szabadidős létesítmények és a közterületi tevékenységek zavaró hanghatásainak, zajterhelésének időtartamát korlátozó zajrendelet megalkotásáról is.