Belföld

Szakítópróba előtt áll a kettéhasadt Jobbik

Hétértékelő. Világos a kormány filozófiája, a hajléktalanokat abba az irányba kell mozdítani, hogy vissza tudjanak illeszkedni a társadalomba, ne az utcán éljenek – mondta Kiszelly

Az MSZP új elnökének történelmi mélypontról kell elmozdítania pártját, míg a Jobbik szakítópróba előtt áll – mondta Kiszelly Zoltán politológus.

Meglepetésként értékelte lapunknak az MSZP-elnökválasztás eredményét Kiszelly Zoltán politológus, miután a közvélemény-kutatásokkal ellentétben a kevésbé esélyes jelöltet választotta vezetőjévé a párt. Az elemző szerint ugyanakkor Tóth Bertalan nehezen tud majd menekülni a gyanú elől, hogy Puch László egyengette az útját. Az új elnök nehéz feladat előtt áll, történelmi mélypontról kellene elindítania pártját felfelé, egy csődben lévő pártot kell menedzselnie – hangsúlyozta Kiszelly. Bár a szoros eredmény azt mutatja, hogy nagyjából ugyanannyi híve van Mesterházy Attilának, mint Tóth Bertalannak, az elemző szerint az MSZP-ben annál nagyobb a pártfegyelem, mint hogy ez később komoly feszültséghez, akár szakadás közeli helyzetet eredményezzen. Bár az MSZP-n belül is megvan az összefogás kontra különutasság törésvonal, ez nem Mesterházy és Tóth között húzódik – tette hozzá.

A benyújtott 2019-es költségvetés tervezete kapcsán elmondta: körvonalazódik az újabb pénzügyi válság az Egyesült Államokban és Európában is. Amerikában gyakorlatilag finanszírozhatatlanná váltak a hitelek, Európában pedig az okoz gondot a déli államok esetében, hogy az Európai Központi Bank januártól megszünteti kötvényvásárlási programját. Mindez turbulenciához vezethet, ezért emelné a magyar kormány a 2019-es költségvetésben az országvédelmi kiadásokat. Ez olyan, mint egy esőkabát, ha jön a vihar, kéznél van, és fel lehet venni – jellemezte a helyzetet az elemző. Hozzátette, a büdzsében továbbra is kiemelt szerepet tölt be a családok támogatása és a munkaadói terhek csökkentése.

A Jobbikban kialakult helyzetről azt mondta: a párt szakítópróba előtt áll, mindkét fél minél több tagot próbál magához vonzani Toroczkai László hét végi zászlóbontásáig. Azért ez az eddigi legnagyobb szakítópróba, mert Toroczkai mögött már most jelentős erők állnak, elég ha Novák Elődre vagy Dúró Dórára gondolunk – tette hozzá.

Orbán Viktor és Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök találkozóját a visegrádi egység jelének nevezte az elemző. Olyan megállapodások születtek a két ország között, amelyek mindkét félnek előnyösek. Az életvitelszerű közterületen tartózkodás tilalmának alkotmányba foglalásáról Kiszelly elmondta: világos a kormány filozófiája, a liberális Demszky Gábor-féle városvezetéstől eltérően a hajléktalanokat abba az irányba kell mozdítani, hogy vissza tudjanak illeszkedni a társadalomba.

Kim Dzsongun észak koreai vezető és Donald Trump amerikai elnök találkozójának üzenete az, hogy Kim Dzsongun a jó fiú és Irán a rossz – hangsúlyozta Kiszelly. Az amerikai elnök pedig mindenkit a jó oldalra állít, aki az ő feltételei szerinti megállapodásokat köt – tette hozzá.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom