Belföld

Szakértő cáfolta Simon Gábort

A salzburgi ügyészség csalás és pénzmosás gyanúja miatt indított eljárást az MSZP volt elnökhelyettesével szemben

Vélelmezhetően nem Magyarországról származik a Simon Gábor külföldi bankszámlákon tárolt, forintban kifejezve több százmillióban mérhető vagyona – derült ki abból a szakértői véleményből, amelyet a volt szocialista politikus büntetőperében ismertetett a Fővárosi Törvényszék bírája a szerdai tárgyaláson.

Simon Gábor 20181206
 Simon Gábor védekezését nem igazolta a szerdai tárgyalás, a külföldi bankokban lévő euró- és dollárszázezrek forrásvidéke nem Magyarország (Fotó: Ficsor Márton)

Az MSZP egykori elnökhelyettese a per során azt állította, hogy a svájci, majd később osztrák bankszámlákon lévő euró- és dollárszázezrei magyarországi megtakarításaiból, cégei nyereségéből, illetve ingatlaneladásokból származnak, vagyis már adózott jövedelmekből. Mint ismert, Simonnal szemben az ügyészség költségvetési csalás és hamis magánokirat felhasználása, egy bissau-guinea-i hamis útlevél miatt emelt vádat, a vádirat szerint 130 millió forint adót titkolt el az expolitikus. Simon védekezését nem igazolta a szerdai tárgyalás iratismertetése – ezt állapította meg a büntetőügyben kirendelt szakértő.

Az ismertetett dokumentumok szerint Simon például 2008-ban 365 ezer eurót és 162 ezer amerikai dollárt tartott az osztrák Spängler bankban, ugyanakkor a balatonszemesi nyaralójának értékesítéséből csupán tizennégy millió forint bevétele keletkezett. Szintén nem képezhette forrását a külföldi bankban elhelyezett pénznek a budapesti Ágnes utcai ingatlan eladása, amelyből Simon 39 millióra tett szert. Amikor a szocialista politikus az osztrák bankban megszüntette a számláját, azon 1,1 millió euró és 52 ezer amerikai dollár pihent. Simon pénzügyei az osztrák hatóságok figyelmét is felkeltették, a salzburgi ügyészség csalás és pénzmosás gyanúja miatt indított eljárást Simon Gáborral szemben, ám a büntetőeljárást a magyarországi nyomozás miatt felfüggesztették – derült ki az iratismertetésen az osztrák fél tájékoztatásából.

Simon azt is állította, neki nincs köze a Gabriel Derdak névre kiállított bissau-guinea-i útlevélhez, ám a Welsz Tamás „tiszteletbeli bissau-guinea-i konzul” irodájában tartott házkutatás során a nyomozók megtalálták Simon személyes okmányai­nak másolatait, sőt még a távmunkakongresszusok anyagait tároló pendrive-okat is.