Belföld

Stabil kormánypárti szövetség

Harrach Péter szerint rendeződtek a feszültségek

A Fidesz–KDNP szövetség épsége és ereje volt a legfontosabb az önkormányzati jelöltállításnál a KDNP számára – jelentette ki tegnapi tájékoztatóján Harrach Péter, a párt parlamenti frakcióvezetője.

A kereszténydemokraták a négy évvel ezelőttinél több olyan polgármester- és képviselőjelöltet indítanak – a nagyobb váro­sokban kilenc polgármesterjelöltet –, akik a Fidesz–KDNP közös jelöltjei, ugyanakkor kevesebb önálló indulójuk van az őszi helyhatósági választáson. Fegyelmezetten, a célokat szem előtt tartva kötöttek szövetséget – magyarázta a politikus. Az egyeztetéseken elsősorban a választókerületi elnökök vettek részt, de ahol helyben nem sikerült megegyezni, ott pártelnöki szintű döntés született.
Harrach szerint a KDNP világnézeti pártként elvi kérdésekben nem köt kompromisszumot, és olyan megállapodásra törekedett, amely biztosítja a keresztény értékrend képviseletét a közéletben. A távirati iroda idézte a politikus szavait, aki beszélt arról is, hogy a pártjában és a szövetségen belüli nézeteltérések vagy személyes ambíciók a választásra való felkészülés során is okoztak feszültséget, ezeket azonban képesek voltak kezelni, szövetségük stabil.

A politikus szerint a „baloldal olyan képet mutat, mint a koncon civakodó hiénafalka”, ezek a pártok rossz irányt vettek, egy dekadens világnézet képviselőivé váltak. A szélsőjobbról szólva pedig úgy fogalmazott, kormányzóképességük enyhén szólva vitatható. Szerinte csak a Fidesz–KDNP képes a nemzet és a magyar emberek érdekeinek képviseletére az önkormányzatok szintjén is.