Belföld

Sosem dolgozott még ennyi orvos hazánkban

Az elmúlt tíz évben huszonkét százalékkal bővült az aktív szakemberek száma, amely2007-ben érte el mélypontját, akkor alig több mint harminckétezren praktizáltak

Az elmúlt évtizedekhez képest rekordszámot ért el az itthon dolgozó orvosok száma: a KSH adatai szerint 39 132 szakember praktizált tavaly Magyarországon. Emellett egyre kevesebben kérik ki közülük a külföldi munkavállalási engedélyt, tavaly mindössze háromszázharmincnégyen.

orvos 20180904
Folyamatosan csökken az elvándorló orvosok száma (képünk illusztráció) (Fotó: Bodnár Patrícia)

Frissítette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a Magyarországon dolgozó orvosokról vezetett nyilvántartását. Ennek alapján tavaly 39 132 orvos praktizált, ez a szám pedig gyakorlatilag 1960 óta nem volt ilyen magas. A növekedés azonban a legkevésbé sem volt egyenletes, a tavalyi adatot a dolgozó orvosok száma 2004-ben közelítette meg, akkor 38 877-en praktizáltak, illetve 2014-ben volt a 2017-hez hasonló szám, amikor 38 944 szakembert regisztrált a KSH. Érdekesség, hogy 2005-re zuhant nagyot az adat, ugyanis 2004-hez képest majdnem hatezerrel kevesebb orvost „rögzítettek”, 2007-ben pedig még kisebb volt a vonatkozó szám, csupán 32 202 szakembert tartottak nyilván az aktívan dolgozók között. Az utóbbi nyolc évet tekintve 2014-ről 2015-re volt némi visszaesés, ám a hátrányt 2016-ra be is hozta a nyilvántartott orvosok száma, tavaly pedig elérte az adatsor vezetése óta regisztrált legmagasabb értéket.

Kiolvasható tehát, hogy egy évtized alatt huszonkét százalékkal bővült a dolgozó orvosok száma. Miközben azonban összlétszámuk emelkedett, addig a folyamatos központi támogatás ellenére is egyre kevesebb közülük a háziorvos, tavaly 6173-at tartott közülük számon a KSH. Igaz, az egy háziorvosra jutó lakosok száma lényegesen nem változott az elmúlt években.

Szintén ehhez kapcsolódó adatokat kért ki januárban az azóta már megszűnt Magyar Nemzet, amely év elején azt a tájékoztatást kapta a KSH-tól: tavalyelőtt 65 320 orvos szerepelt a nyilvántartásban, ám nekik csupán körülbelül 55,5 százalékuk dolgozik ténylegesen a szakmában. Akkor 37 598-an végeztek orvosi tevékenységet, sokan ugyanis nyugdíjasok, szülési szabadságon vannak, vagy külföldön vállaltak munkát.

Ezzel kapcsolatban Rétvári Bence, a humántárca államtitkára áprilisban ismertetett adatokat. Ennek alapján nyolc éve folyamatosan csökken az elvándorló orvosok száma, 2010 óta hatvan százalékkal kevesebben igényelik a külföldi munkavállaláshoz szükséges engedélyt. Míg nyolc éve nyolcszáznegyvenöt magyar orvos kérte ki első alkalommal a szükséges hatósági bizonyítványt, tavaly már csak háromszázharmincnégy. Az elmúlt években külföldi munkavállalási engedélyt kérő orvosok közül 1498-an dolgoznak ma a magyar betegellátásban, mivel vagy nem költöztek külföldre, vagy visszajöttek időközben Magyarországra, esetleg egyszerre végeznek munkát itthon és külföldön is.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom