Belföld

Soltész is lemondatná Timmermanst

Köves Slomó: A magyar kormány politikájában nincsen antiszemita motiváció, biztonságban élnek hazánkban a zsidó közösségek

Az európai országok között szinte egy sincsen, ahol olyan biztonságban és méltósággal tudnának élni a vallásos zsidó közösségek, mint Magyarországon – mondta lapunknak Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izreaelita Hitközség vezető rabbija.

2o
Köves Slomó, Soltész Miklós (Fotó: Hegedüs Róbert, Varga Imre)

„Ismerem a miniszterelnököt, illetve a kormányzati politikát, így bizton mondhatom, abban nincsenek antiszemita motivációk” – fogalmazott lapunknak Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija, akit annak kapcsán kerestünk meg, hogy Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke a Die Zeitnek nyilatkozva lényegében antiszemitizmussal vádolta meg Orbán Viktort. Köves Slomó kifejtette, jelenleg az euró­pai országok között szinte egy sincsen, ahol olyan mértékű fizikai biztonságban és méltósággal tudnának élni a vallásos zsidó közösségek, mint Magyarországon. Azzal kapcsolatban, hogy Timmermans amiatt bélyegezte meg a magyar kormányfőt, mert Sorost nemzetközi pénzügyi spekulánsnak titulálta, Köves azt mondta, a területnek létezik nemzetközi szintű értelmezési keretrendszere. Akár az EBESZ, akár az IHRA –, amelynek elnökségét alig egy évvel ezelőtt Magyarország látta el – által megalkotott definíciók között nem létezik olyan, amely ezt a beszédmódot nyílt antiszemitizmusként határozná meg.

Kitért arra is, Európában, a huszadik század tragikus történelme miatt a holokauszthoz, illetve az antiszemitizmushoz való viszonyulás a közbeszédben is gyakori, érzékeny téma.

A zsidó közösség érdeke az lenne, ha az antiszemitizmus elleni küzdelem nem politikai, és így eleve polarizált, megosztó kérdésként lenne jelen a közbeszédben, hanem kulturális és oktatási kérdésként, aminek segítségével az antiszemitizmus elutasítása össztársadalmi normává tudna válni.

Soltész Miklós egyházügyi államtitkár, akárcsak korábban Szijjártó Péter külügyminiszter, lemondásra szólította fel Timmermanst, akinek nyílt levelet is küldött. Ebben azt írta, az uniós vezető súlyosan megsértette hazánkat, a magyar embereket, az itt élő zsidó közösségeket. „A minden alapot nélkülöző vádat az összes, érzületében megsértett magyar ember nevében visszautasítom” – fogalmazott, megjegyezve, az alelnök nem ismeri a magyar valóságot, hazánkkal kapcsolatos állításait pedig alighanem csak egyoldalú, tényszerűnek nem, jóindulatúnak és elfogulatlannak pedig végképp nem nevezhető forrásokra, véleményekre alapozza.

Az államtitkár kifejtette, az Orbán Viktor vezette kormány a magyar állampolgárok adóforintjaiból 2011 óta csak beruházásra és hitéleti tevékenységre tizenkilencmilliárd forint összegű támogatást nyújtott a zsidó felekezeteknek, ebből zsinagógák és közösségi terek újulnak meg az ország több városában. A kormány támogatja a zsidó temetők rendbe hozásának országos programját is, emellett „bevezettük a holokauszt áldozatainak emléknapját, a holokauszt tagadását pedig büntető törvénykönyvi tényállássá tettük”. Megjegyezte, Timmermans bizonyára arról sem rendelkezik információval, hogy a kormány nemrég rendkívüli támogatást biztosított egy leégett zsinagóga felújításához, úgy, ahogyan tenné ezt bármelyik keresztény templom esetén.