Belföld

Simicskó István: Szent István felismerte saját korának lehetőségeit és veszélyeit

Kitüntetéseket adott át a honvédelmi tárca vezetője

Államalapításunk ünnepe alkalmából elismeréseket adott át pénteken a honvédelmi tárca vezetője.

Simicskó István államalapító királyunkról szólva kiemelte: Szent István felismerte saját korának lehetőségeit és veszélyeit, és harmincnyolc éves uralkodása során maradandót alkotott. Meglátta, hogy fennmaradásunk záloga az államalapítás és a keresztény hit felvétele, mivel felismerte az állam szerepét, amely egyébként ma is egészen hasonló: a külső és a belső rend fenntartása, a társadalom életének szervezése és vezetése, a gazdasági és társadalmi viszonyok segítése – és természetesen ma is jellemző rá a területiség elve. Az erős állam stabil és jól szervezett, növekvő gazdasággal, erős hadsereggel rendelkezik. Mint hozzátette, a történelem példái azt mutatják, hogy amikor ezekkel rendelkeztünk, nem igazán volt olyan külső erő, amely győzedelmeskedhetett volna Magyarországgal szemben.

Napjainkat illetően a miniszter úgy fogalmazott: az Európai Unió az istenfelejtés állapotában van, és ha egy civilizáció, egy közösség elveszíti a hitét, elveszíti mindazt, amit létrehozott, így saját identitását is. A nagy civilizációkat, birodalmakat minden esetben belülről kezdték felbomlasztani – tette hozzá Simicskó István. „Magyarország közös kincsünk, szülőföldünk, semmivel sem pótolható. Minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk, hogy megvédjük a magyar emberek biztonságát. A haza nem eladó, nem kiadó, nem ruházható át senkire: ebben a földben a mi őseink nyugszanak, és ez a föld kell legyen gyermekeink, unokáink hazája is" – jelentette ki a miniszter, aki köszönetet mondott a katonáknak a határvédelemben nyújtott szolgálatukért, és azért is, hogy a kellő elhivatottsággal tették fel életüket a haza védelmére. Mint hozzátette, hittel felvértezett, erős lelkekkel, jól kiképzett, felszerelt és megbecsült katonákkal, összetartó társadalommal, tenni akaró nemzeti közösséggel meg tudjuk védeni hazánkat. Ezt pedig semmiféle nemzetek feletti, tőkés érdekcsoport nem tudja, nem akarja és nem is fogja garantálni, csak mi magunk. Mint hozzátette, a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési program is azt célozza, hogy a magyar haderő képes legyen megfelelni a jövőbeli kihívásoknak. „Szeretnénk, ha modern, erős hadseregünk lenne, amely meghatározó módon stabilizálná a térséget, és az önök nemzetközi szerepvállalásával az ország nemzetközi tekintélyét is képes erősíteni" – fogalmazott a miniszter a díjátadás alkalmával.

 

Magyarország köztársasági elnöke a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetés katonai tagozatát adományozta az egészségügy területén több mint négy évtizeden át végzett magas szintű gyógyító munkája elismeréseként Sedivi László nyugállományú ezredes, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ, Hévízi Mozgásszervi Rehabilitációs Intézet, intézetvezető főorvosa részére.

Az államfő a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetés katonai tagozatát adományozta az állami és a katonai rendezvényeken felmerülő protokolláris feladatok ellátása terén, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem protokoll képzésének elindítása érdekében végzett magas színvonalú szakmai munkája elismeréseként Konc Sándor ezredes, a Magyar Honvédség vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár, Protokoll, Delegációs és Rendezvénybiztosító Igazgatóság, igazgatója részére.

Az államfő a katonai felderítés területén folytatott eredményes katonai-szakmai és vezetői pályafutása, valamint a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kezelésével összefüggő tevékenysége elismeréseként Rumi Zoltán ezredes, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság, Felderítő Főnökség, főnöke részére ugyancsak a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetés katonai tagozatát adományozta.

A Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetés polgári tagozatát adományozta az államfő a humánerőforrás-gazdálkodás területén négy évtizeden keresztül lelkiismeretesen végzett munkája elismeréseként Bujákiné Szász Zsuzsánna Éva közalkalmazott, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ, Személyügyi és Munkaügyi Osztály, alosztályvezetője részére, a Magyar Bronz Érdemkereszt kitüntetés katonai tagozatát pedig a szolnoki "RepTár" kiállítás létrehozása és működtetése érdekében, valamint a repülőgép-roncskutatás területén végzett áldozatos munkája elismeréseként Magó Károly zászlós, a Magyar Honvédség 86. Szolnok Helikopter Bázis, Repülő Műszaki Zászlóalj, Repülőeszköz-javító Század, Karbantartóműhely, ellenőr zászlósa részére.