Belföld

Sikkaszthattak is Czeglédyék

A baloldal ügyvédje azt állította, hogy a Kúria meg fogja szüntetni a végrehajtást a Human Operator Zrt.-vel szemben, a partnerek pedig hittek neki, és kiálltak mellette

Alexandre Dumas A három testőr című művének híres mondata is felbukkan hasonlatként Czeglédy Csaba diákmunka-közvetítő cége tevékenysége kapcsán egy feljelentésben, arra bizonyságul, miként védték a Human Operator Zrt. pénzeit az üzleti partnerek. Miközben a munkaerő-közvetítést igénybevevők kétmilliárd forintot kifizettek, a hatósági végrehajtók egy árva fillért sem tudtak lefoglalni a baloldal ügyvédjének vállalkozásától.

gyorsétteremlánc 20180607
A gyorsétteremlánc partnerei is összejátszhattak Czeglédyvel (képünk illusztráció) (Fotó: Ficsor Márton)

Különösen nagy értékre elkövetett sikkasztás, csalás, gazdasági csalás és tartozás fedezetének elvonása bűntette miatt is feljelentést tett ismeretlen tettesekkel szemben egy vállalkozás képviselője, akinek a Human Operator Zrt. 148 millió forinttal maradt adósa – tudta meg lapunk. Czeglédy Csaba igazgatósági elnök a tartozás jelentős mértékű csökkentését kérte, s miután az illető erre nem volt hajlandó, közölte vele, a végrehajtási eljárásban sem fog hozzájutni a követeléséhez. A vállalkozó emiatt 2017 februárjában az adós pénzforgalmi számláinak zárolását kérte, ám ez nem vezetett eredményre. Czeglédyék cége prosperált, ám bankszámláin kritikus fedezethiány volt tapasztalható. Ekkor a hitelező a Human Operator Zrt. üzleti partnereinél is kezdeményezte a foglalást.

A végrehajtó a McDonald’s gyorsétteremláncba tartozó, az anyavállalattal szerződéses kapcsolatban álló franchise-partnereket is megkereste, összesen tizenegy üzletet, ám ezek különböző formai kifogásokra hivatkozva, egymással szó szerint megegyező válaszlevelet küldtek, így a végrehajtó az általa létesített letéti számlán sem talált pénzt. Sőt, akadtak olyan partnerek is, akik azt állították, a Human Operator Zrt.-vel fennálló jogviszonyuk 2017. március 31-én megszűnt. A lapunk által megismert feljelentésből kiderül, a McDonald’s-partnerek érdekvédő egyesületet hoztak létre, s egyeztették lépéseiket. Ülésükre meghívták a baloldali pártok háziügyvédjét is, aki azt állította, hogy 2017 júniusában a Kúrián olyan felülvizsgálati határozat fog megszületni, ami megszünteti a végrehajtást a Human Operator Zrt.-vel szemben, s ha fizetnek most a bírósági végrehajtónak, akkor újra ki kell majd fizetniük a munkaerő-közvetítés díját, és futhatnak a pénzük után.

A franchise-partnerek hittek Czeglédynek, s mint a feljelentésben olvasható, Alexandre Dumas A három testőr című művét idézve, „egy mindenkiért, mindenki egyért” felkiáltással álltak ki régi üzleti partnerük mellett. Ezt követően abba is beleegyeztek, hogy azt a pénzt, ami a diákmunka közvetítésért a Human Operatort megilleti, Czeglédy kérésére az IdeHaza Iskolaszövetkezetnek fizetik ki, s erre „átszerződnek”, úgynevezett engedményezési szerződést kötnek. Az anyavállalat, a McDonald’s Kft. egyébként nyomatékosan felhívta franchise-partnerei figyelmét a fokozott elővigyázatosságra Czeglédyék cégével szemben – amelynek nyilvános cégpapírjaiból az is kiolvasható volt, hogy az adóhatósági végrehajtás alatt is állnak, ám a partnerek inkább Czeglédyt szolgálták és védték. Mint az a feljelentésben olvasható, a franchise-partnerek és az IdeHaza iskolaszövetkezett közötti fiktív szolgáltatási szerződések jogellenes célt lepleztek, így az ügyben bűncselekmény valósulhatott meg. A feljelentés alapján a Nemzeti Nyomozó Iroda 2017. szeptember 15-én rendelte el a nyomozást.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom