Belföld

Segítik a gyermeküket egyedül nevelőket

Ötszázmillió forinttal támogatja az állam az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítványt, amelynek kutatása alapján az érintettek elsősorban jogi és pszichológiai tanácsokat várnak

Az ősszel nyílhat meg az Egyszülős Központ, amely jogsegélyszolgálattal és tanácsadással is segíti majd a gyermeküket egyedül nevelőket. Az intézet mintául szolgálhat a további központok kialakításához.

család 20170804
Minden családnak jár támogatás (képünk illusztráció) (Fotó: Katona László)

Összesen ötszázmillió forintos állami támogatást kapott az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány, ebből úgynevezett Egyszülős Központot hoznak létre, illetve különféle szolgáltatásokkal, például tanácsadással, jogsegélyszolgálattal, illetve táboroztatással támogatják a gyermeküket egyedül nevelőket – derült ki Rétvári Bencének, a humántárca parlamenti államtitkárának az Országgyűlés honlapján közzétett válaszából, amelyet az LMP-s Szél Bernadett kérdésére adott.

A központ várhatóan az ősszel nyílik meg, és a tervek szerint mintául szolgál majd hasonló intézetek kialakításához, ám egy végleges módszertan körvonalazódásához hosszabb működési időre és a tapasztalatok kiértékelésére is szükség van – magyarázta az államtitkár. Rétvári Bence kiemelte, az alapítvány több mint ezerfős kutatást végzett év elején, a szülői visszajelzések alapján megállapítható, hogy a gyermeküket egyedül nevelőknek elsősorban jogi, pszichológiai, munkajogi segítségre van szüksége, illetve rugalmas gyermekfelügyeletre, nyári napközis és bentlakó táborok szervezésére, ingyenes iskolai korrepetálásra.

Annak érdekében, hogy a szülők már a központ fizikai megnyitása előtt is igénybe vehessék a szolgáltatások jelentős részét, április eleje óta interneten és telefonon is segítséget nyújtanak azoknak, akik igénylik például mediációs és életvezetési tanácsokat – tette hozzá az államtitkár. Bővebb információ az Egyszulo.hu honlapon található. Kifejtette, az alapítvány prioritásként kezeli emellett egy olyan „civilközpont” létrehozását is, ahol a más gondokkal is küzdő, például fogyatékossággal élő gyermeket nevelő szülők egyéb területekről is kaphatnak információt és segítséget.

Rétvári felsorolta azokat a támogatási formákat, amelyekkel a kormány eddig is segítette az egyszülős családokat. Rámutatott, idén január elsejétől előnyt élveznek a bölcsődei felvételkor, a jövő évtől pedig a szociálisan rászoruló egyszülős családok még könnyebben – az öregségi nyugdíjminimum száznegyven százaléka helyett száznegyvenöt százalékának megfelelő egy főre jutó családi jövedelem mellett – szerezhetnek jogosultságot a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény keretében elérhető támogatásokra. Ilyen az ingyenes vagy kedvezményes intézményi étkeztetés, bölcsődei térítési díj-mentesség, az ingyenes tankönyv és az évi kétszeri Erzsébet-utalvány juttatás is.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom