Belföld

Saját választóival fordul szembe ismét az ellenzék

Hétértékelő. Deák Dániel: A DK-tól kezdve a szocialistákon át egészen a Jobbikig minden párt egyértelművé tette, hogy ha hatalomra kerülnének, támogatnák a brüsszeli törekvéseket

A bevándorláspárti próbálkozások rendre kudarcba fulladnak, hiszen a választókat nem lehet megvezetni, tisztában vannak ezeknek a politikusoknak a valódi céljaival – mondta lapunknak Deák Dániel. Az elemző szerint ismét Gyurcsány Ferenc lehet az ellenzéki oldal fő arca.

Nem véletlen az a példa nélküli támadás, ami a magyar kormány tájékoztató kampányát érte az elmúlt napokban, hiszen a bevándorláspárti politikusok igyekeznek leplezni valódi törekvéseiket – jelentette ki lapunknak az elmúlt hét eseményeit értékelve Deák Dániel politológus. Hozzátette, ezek a politikusok nagyon is jól tudják, hogy az általuk szorgalmazott bevándorláspárti intézkedéseket az európai választók túlnyomó többsége elutasítja, emiatt tagadják például azt is, hogy kötelező betelepítési kvótát akarnak, illetve számos migrációt serkentő javaslatot igyekeznek átverni a brüsszeli testületeken.

Ugyanezt a taktikát választották a 2016-os magyarországi kvótareferendum során is: az azt megelőző időszakban arról beszéltek, hogy senki sem akarja szétosztani a migránsokat az uniós tagállamok között, az MSZP például plakátokon hirdette, hogy nincsenek kötelező kvóták. A népszavazás utáni napokban azonban szinte azonnal kötelezettségszegési eljárást indítottak a kvóták elutasítása miatt Magyarország ellen, emellett javasolták a felső korlátok nélküli automatikus elosztási mechanizmus bevezetését is – emlékeztetett a politológus.

Megjegyezte, a bevándorláspárti próbálkozások rendre kudarcba fulladnak, hiszen a választókat nem lehet megvezetni, tisztában vannak ezen politikusok valódi céljaival. Elég csak a magyarországi ellenzéki politikusok elmúlt években tett megnyilvánulásaira gondolni, a Demokratikus Koalíciótól kezdve a szocialistákon át egészen a Jobbikig mindegyikük egyértelművé tette, ha hatalomra kerülnének, támogatnák a brüsszeli törekvéseket – mutatott rá az elemző. Hozzáfűzte, ebben a helyzetben a magyar kormánynak nincs más tennivalója, mint hogy higgadtan, a tények talaján állva képviselje eddigi álláspontját, hiszen amögött párthovatartozástól függetlenül ott áll a magyarok többsége, ráadásul Európában is komoly társadalmi támogatottságnak örvend.

Fontos kérdés, hogy mi lesz az Európai Néppártban, hiszen jelenleg ott is komoly tábort képviselnek a bevándorláspárti erők, elég csak az Európai Bizottság elnökére, Jean-Claude Junckerre gondolni – folytatta Deák Dániel. A mandátumbecslések alapján azonban szerinte van remény, hogy májusban jelentősen csökkeni fog az így gondolkodó politikusok aránya a jobbközép pártcsaládon belül is.

A hazai ellenzéki erők nyugati társaikhoz hasonló taktikát választottak, hazugsággal vádolják a tényeket állító kormányzati tájékoztatást, ezzel azt érik el, hogy saját választóikkal fordulnak ismételten szembe, tovább fog csökkeni a támogatottságuk a választási kampányban – vélekedett a politológus. Tovább tetézi az ellenzék problémáit, hogy belső konfliktusok tucatjai feszítik szét őket – hangsúlyozta –, ezúttal az MSZP-ben robbant ki botrány, hiszen ki akarják zárni Mesterházy Attilát. Mindez annak a következménye, hogy a csökkenő támogatottság miatt egyre kevesebb pozíción tudnak marakodni a szocialisták, így tovább élesedik köztük a feszültség. Ha kizárják Mesterházyt, az példa nélküli lenne, hiszen még sosem zártak ki egykori pártelnököt az MSZP-ből.

Eközben a DK koherens és mindenki számára érthető programmal állt elő az EP–választásra, amely ugyan a nagy többség által elutasított, de ahhoz elegendő lehet, hogy megelőzzék májusban az MSZP-t – mondta Deák. Szerinte ennek eredményeként ismét Gyurcsány lehet az ellenzéki oldal fő arca.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom