Belföld

Romaügyben is erős a befolyás

Brüsszel kiszervezte a társadalmi felzárkózást

Az Európai Bizottság (EB) gyakorlatilag kiszervezte a társadalmi felzárkózás, illetve a romaügy kezelését a Soroshoz köthető Nyílt Társadalom Alapítványhoz, vagyis az Open Society Foundation nevű szervezethez – értesült lapunk brüsszeli forrásból.

Ez azt jelenti, hogy valamennyi, a területhez kapcsolódó programot ez a szerveződés visz európai szinten, így Magyarországon is működtet irodát. Vélhetően erről is tárgyalhatott George Soros és Jean-Claude Juncker EB-elnök minapi, brüsszeli találkozóján. E kör uniós befolyását jelzi egyébként, hogy még tavaly az EB kötelezettségszegési eljárást indított hazánk ellen, az iskolai szegregáció vádjával, a nyíregyházi görögkatolikus iskola pere nyomán. Úgy tudjuk, a procedúra hamarosan lezárulhat, miután Brüsszelben elfogadják az egyenlő bánásmódról szóló törvény módosítását. Az biztos, hogy igen intenzív az egyeztetés az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az EB között. Czibere Károly szociális államtitkár nemrég lapunknak elmondta, a kormány, miközben határozottan ellenzi az elkülönítést, a helyi partnerek részvételével látja megvalósíthatónak a probléma kezelését.

Az úgynevezett európai roma stratégia megalkotása, illetve uniós szintre emelése hazánk 2011-es soros EU-elnökségéhez köthető. „Akkoriban a Soros-féle alapítványok az Európai Unió szívében, Brüsszelben lobbiztak az általuk képviselt kisebbségi politika hivatalossá tétele érdekében. Ez a háttérben azóta is megy, miközben a felzárkózási stratégia körül óriási csend van. Mondhatni, a kormányok átadták a terepet az úgynevezett jogvédő szervezeteknek. De a valódi témájuk a migráció. Ezek az aktivisták magukat olykor a társadalmi igazságosság bajnokainak hívják, akik mindig találnak egy ügyet, a romákat pedig pár év után kvázi lecserélték a bevándorlókra” – mondta a Magyar Hírlapnak Kovács Zoltán kormányszóvivő.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom