Belföld

Régi kottából számolna le a múlt embereivel Botka

Már Mesterházy Attila korábbi pártelnök is úgy látja, hogy az MSZP-nek össze kellene fognia a DK-val, ám ez újabb hasadáshoz vezethet a pártban – értesült lapunk

Gyurcsány Ferenc egykori tanácsadója, Braun Róbert és Kovács László volt MSZP-elnök egyaránt ott volt a Botka László mostani elképzeléseit eredetileg jegyző szerveződés zászlóbontásán.

Az MSZP választmányi elnöki székéért folytatott versenyfutásban súlyos vereséget szenvedő, majd tavaly decemberben – látszólag – magát miniszterelnök-jelöltnek kijelölő Botka László a 2014 júliusában zászlót bontó Deák Kör „kiválasztottja” lehet. Ezt onnan lehet tudni, hogy a szegedi polgármester programja kísérteties hasonlóságot – lényegében azonosságot – mutat a Deák Kör 2014-es kezdeményezé­sében kinyilvánítottakkal. A csoportosulást huszonegy politikus alakította, ők írták alá a kiáltványát. Így például Lendvai Ildikó, Szekeres Imre, Veres János, Juhász Ferenc, Kökény Mihály, Tóth József a „nagy öregek” közül, s persze voltak fiatalok is, mint például Tüttő Katalin és Márton Roland. A zászlóbontásnál ott volt Kovács László egykori pártelnök is, meg az éhségmenetes edelényi Komjáthi Imre, bár ők csak megfigyelőként. A „szellemi erőtérben” feltűnt még a Publicus Intézettől Pulai András és Lakner Zoltán politológus is, s persze Bitó László is a Bitó-szalonból, továbbá a mozgalmár Papp Réka Kinga, aki azt tanácsolta: „Ne tessék két évre tervezni, hanem nyolc meg tíz évre tessék tervezni, mert egy balos párt hosszú távra tervez.” És ne feledkezzünk meg Gyurcsány Ferenc, Medgyessy Péter és Simor András egykori tanácsadójáról, az akkoriban igen tevékeny Braun Róbertről sem.

Itt, a Deák Körben vetődött fel a garantált és feltétel nélküli alapjövedelem, a százezer forintos minimálbér, a közmunkások bérének rendezése s persze a „fizessenek többet a gazdagok” ismerős gondolata is. Botka ezt porolta le felbukkanásakor, no meg egy másik markáns Deák Kör-indítványt, nevezetesen azok háttérbe szorítását, akiknek felelősségük van a Fidesz kétharmadának létrejöttében. Most látszik igazán az is, honnan eredeztethető a „Gyurcsány nem szerepeltethető a listán” gondolat.

Az árnyékkormány létrehozása is a Deák Kör gondolatvilágából sarjadt, amelyről Botka László egy vasárnapi interjúban beszélt. A most megvalósuló forgatókönyvet csupán Gyurcsánynak a politika iránt érzett megbonthatatlan „szerelmi viszonya” írta felül – mondta egy szocialista forrásunk. Információink szerint – meglepő módon – még a bukott kormányfőt annak idején a pártból „kitessékelő” Mesterházy Attila korábbi pártelnök is úgy látja már, hogy az MSZP-nek össze kell fognia a DK-val, ami újabb hasadáshoz vezethet a pártban.