Belföld

Rágalmazásnak tartják a jelentést

Nem kért engedélyt a Soros-szervezet a fotózáshoz, sem a képek nyilvánosságra hozatalához, ezért a szülők feljelentést tettek

Nem tudom, egyáltalán hogyan jut eszébe bárkinek is, hogy ilyen rágalmakat állítson az intézetről – kommentálta tegnap a gödi Topház Speciális Otthonról készül jelentést lapunknak az egyik szülő, akinek a gyermeke a ház lakója. A Mental Disability Advocacy Centre nevű nemzetközi civil szervezet állításairól több, az otthon előtt tegnap tiltakozó szülő is azt mondta, nem igazak, és kiállt az intézet dolgozói mellett.

Szilvia 20170510
Szilvia is reggeltől estig bent van a gyermekével az otthonban (Fotó: Nagy Balázs)

Feljelentést tettek azok a szülők, akiknek a gyermekei szerepelnek a Mental Disability Advocacy Centre (MDAC) által készített jelentés fo­tóin. A gödi Topház Speciális Otthonról közzétett lesújtó állítások szerint súlyosan bántalmazzák a fogyatékos gyermekeket és felnőtteket az intézetben, nyílt sebeket hagynak kezeletlenül, a lakók pedig alultápláltak. A nemzetközi civil szervezet, amely költségvetésének jelentős részét a Soros-alapítványtól kapja, a „tettesek felelősségre vonását” követelte. Az elkészült jelentéssel az MDAC telekürtölte a nemzetközi sajtót, hatalmas felháborodást kiváltva, az Emberi Erőforrások Minisztériuma pedig azonnali vizsgálatot rendelt el.

Az intézet előtt azonban tegnap több mint egy tucat olyan szülő tiltakozott a bezárás ellen, akinek a gyermeke a Topház lakója. Az MDAC jelentését és előre be nem jelentett, felszínes és a nemzetközi protokollnak semmilyen szempontból nem megfelelő vizsgálatát az intézet elleni támadásnak tartják.

Hajnalka gyermeke kétéves kora óta autisztikus tünetekkel él együtt, emiatt folyamatos ápolásra szorul, és a gödi Topházban él. Édesanyja, aki tegnap maga is az intézet előtt tiltakozott, lapunknak azt mondta, azért ezt az intézetet választották hosszú keresgélés után, mert az volt a benyomásuk, hogy az itt dolgozók szívesen és mosolyogva foglalkoznak a bentlakókkal, sőt, a régebb óta bent élők szülei is arról számoltak be, hogy kifejezetten családias a légkör az otthonban.

Hasonló tapasztalatokról számolt be Szilvia, akinek kislánya, Emese tíz éve él a Topházban. „Pontosan azért hoztam ide annak idején a gyermekemet, mert olyan személyzet dolgozik itt, amelyre nyugodt szívvel rábízhatom a kislányomat” – mondta. Hozzáfűzte, megdöbbent, amikor először elolvasta a sajtóban megjelent MDAC-jelentést. Az, akinek nincs súlyosan sérült gyermeke vagy hozzátartozója, aligha lehet tisztában azzal, hogy milyen helyzetekkel kell itt megküzdeni nap mint nap – szögezte le Szilvia. „A kislányom kényszeresen folyamatosan dörzsöli a kezével az arcát. Hogyha ezt hagyom neki, akkor rövid időn belül kisebesedik és elfertőződik a bőre, ezért én is rögzíteni szoktam egy időre a kezét, amíg meg nem nyugszik. Természetesen nem úgy, hogy fájdalmat okozzak neki, és nem is egész napra. De van súlyosabb eset is, például olyan bentlakó, aki folyamatosan veri a fejét a falba. Ezt hagyni kellene?” – kérdezte Szilvia, aki egyébként több szülőhöz hasonlóan mindennap reggeltől estig bent van az intézetben a gyermekével, tehát látja, hogy a gondozók hogyan állnak hozzájuk, hogyan viselkednek velük.

Veronika, a tegnapi tiltakozás egyik szervezője közölte, az a céljuk, hogy ne zárják be a Topházat, az MDAC állításai ugyanis nem megalapozottak, „s a falakon belül mindennap megfeszített munka folyik”. Veronika fia egyébként kilenc éve él az intézetben, koraszülött volt, és agyvérzést kapott, így sem ülni, sem állni, sem menni nem képes, folyamatos ápolásra szorul. Veronika elmondta, szülőként bármikor be tud menni a gyermekét látogatni, és ha azt tapasztalta volna az elmúlt kilenc évben bármikor, hogy egyetlen gyereket is bántalmaznak, biztosan elviszi onnan a kisfiát. „Nem tudom, egyáltalán hogyan jutott eszébe bárkinek is, hogy ilyen rágalmakat állítson az intézetről” – magyarázta, majd beszámolt arról is, hogy azoknak a gyerekeknek az ügyében, akikről a fotók készültek az MDAC jelentéséhez, már elindult a rendőrségen a nyomozás. Ugyanis a képek készítői „semmiféle engedélyt nem kértek sem a fotózáshoz, sem a képek nyilvánosságra hozatalához, így pedig személyiségi jogokat sértenek”. A szülők abban sem biztosak, hogy nem megrendezett képekről van-e szó, állítása szerint a hozzátartozóknak több teóriájuk van arról, hogy mi állhat a jelentés elkészítésének hátterében.

A botrány kirobbanása óta egyébként kiderült, hogy a Topház dolgozói a szociális államtitkárnak és a szociá­lis és egészségügyi dolgozók szakszervezetének is jelezték, hogy „rémesek a körülmények az otthon falain belül”, ezért a szakszervezet vezetője az alapjogi ombudsmanhoz fordult. A szülők egyöntetűen azt állították, infrastrukturálisan valóban lerobbant az épület, felújításra szorul, és abban is egyetértenek, hogy szükségesek a vizsgálatok azokban az intézetekben, ahol fogyatékkal élőket gondoznak. Ennek ellenére – mondta Hajnalka – azok az emberek, akik a Topházban dolgoznak, most sértve érzik magukat, mert nap mint nap szívüket-lelküket beleteszik a munkájukba. „Van, aki negyven éve dolgozik itt, sokszor erején felül, és szereti a bent lakó gyerekeket, szinte családtagként kezeli őket. Semmi nem igaz abból, amit a jelentésben leírtak, egyik gondozó sem kínozza vagy bántalmazza a gyerekeket, márpedig annak hatására most ezeket a dolgozókat ártatlanul támadják” – fogalmazott.

Szilvia arról is beszélt, hogy az intézet szakemberhiánnyal küzd, az elmúlt tíz évben gyakorlatilag megfeleződött a személyzet, s ez megnehezíti a mindennapi munkát. Szerinte a gondozók alulfizetettek, holott szociális dolgozóként kórházi munkát végeznek úgy, hogy nincs állandóan orvos az intézetben. Megjegyezte, régi törekvés, hogy az olyan nagy intézeteket, mint a kétszáz főt ellátó gödi otthon, kisebb házakra osszák fel, ám ezt ő „nem tartja reálisnak”. Szerinte nem is az a legnagyobb kérdés, hogy ezek a kisebb épületek egyáltalán felépülnek-e, hanem az, hogy később ki fogja azokat fenntartani, és lesz-e elegendő személyzet hozzájuk.


Felgyorsítják a kiváltási folyamatot

A fogyatékos személyeket ellátó intézmények kiváltásának folyamatáról is szó esett az Országos Fogyatékosságügyi Tanács ülésén – tudatta lapunkkal a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárság. A közleményben emlékeztettek arra, a kormány még az év elején döntött arról, hogy öt évvel lerövidíti, azaz felgyorsítja a kiváltási folyamatot, és nagyobb hangsúlyt kap a helybeli közszolgáltatásokhoz való hozzáférés, valamint a foglalkoztathatóság. A kiváltási program első körében hatszázhatvan fogyatékos ember költözött ki a nagy létszámú szociális ellátó intézményekből, a második körben, a jövő év végéig kétezer-ötszázan kerülnek kisebb otthonokba, s erre a kormány 21,8 milliárd forintot fordít. (KCS)

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom