Belföld

Rács mögött maradnak a visszaesők

Felére csökkent az emberölések száma a kilencvenes évek végéhez képest

Elérte elsődleges célját az erőszakos, többszörös visszaesőkkel szemben alkalmazott, öt évvel ezelőtt bevezetett háromcsapás-szabály – jelentette ki Répássy Róbert igazságügyi államtitkár.

Répássy
Répássy Róbert: Elérte célját a „három csapás” (Fotó: Horváth Péter Gyula)

Öt évvel ezelőtt, 2010 júniusában fogadta el az Országgyűlés a három csapás jogintézményét, amely alapján annak a bűnözőnek, aki három erőszakos bűncselekményt követ el, harmadik alkalommal a büntetései tétele a duplájára emelkedik. Ha pedig az így kiszabható büntetés meghaladja a húsz évet, akkor automatikusan tényleges életfogytiglani szabadságvesztést kell kiszabni az elkövetőre. A szabály bevezetésével a kormány célja a társadalom védelme volt az erőszakos bűncselekményeket elkövető bűnismétlőkkel szemben – jelentette ki az államtitkár.

Répássy idézte a Legfőbb Ügyészség adatait, amelyek szerint az elmúlt öt évben 473 erőszakos, többszörös visszaesőt ítéltek el a bíróságok, akiknek több mint a fele jelenleg is börtönbüntetését tölti. A „három csapás” alapján eddig hat bűnözőt ítéltek tényleges életfogytiglanra. Répássy szerint azt a következtetést mindenképpen levonhatjuk az adatokból, hogy az új jogintézmény miatt a legveszélyesebb bűnözők hosszabb ideig maradnak rács mögött. A társadalom védelme tartósan biztosítható az ilyen bűnelkövetőkkel szemben, tehát a szabály bevezetése elérte elsődleges célját – hangsúlyozta az államtitkár. Répássy Róbert elmondta, közvetlen kapcsolatot a „három csapás” és a bűnügyi statisztikák között azért nehéz kimutatni, mert személy elleni erőszakos bűncselekményeket nem csak visszaesők követnek el, ráadásul a jogintézmény még csak ötéves. Ezzel együtt az emberölések száma tizenöt éves összevetésben csökkenést mutat: a kilencvenes évek második felében évente háromszáz emberölést követtek el, míg napjaink­ban ez a szám százötven alatt van. Szintén csökkent a rablások száma. Kérdésre válaszolva az államtitkár elmondta, hogy csak befejezett és külön időpontokban elkövetett bűncselekmények kapcsán lehet alkalmazni a három csapást olyan elkövetőkkel szemben, akiket az első két cselekményük miatt jogerősen már elítélt a bíróság.

A visszaeső gyilkosoknak egy életre a börtönben a helyük – reagált a Fidesz Répássy Róbert sajtótájékoztatójára. A kormánypárt szerint a „három csapás” törvénye működik, és ha ezt, valamint a szigorú büntetőpolitikát a szocialisták kormányzása alatt is alkalmazták volna, akkor számos súlyos bűncselekményt meg lehetett volna előzni. A baloldal azonban soha nem az áldozatok, hanem inkább a bűnözők és a törvénysértők oldalán állt, ahogy ma is ezt teszi – írták közleményükben.


Kormányzati igen

Támogatja az Igazságügyi Minisztérium a Fidesz-frakció javaslatát, hogy büntethető legyen, ha valaki megrongálja a magyar-szerb határon épülő biztonsági határzárat. Répássy szerint elégségesnek tartják ezt az intézkedést, ám a tárca várja a frakció javaslatát, és ha megkapja, megvizsgálják – tette még hozzá. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője a múlt héten jelentette be, hogy a kormánypárt törvényjavaslatot nyújt be ezzel a céllal. A Fidesz szerint példásan meg kell büntetni azokat, akik megrongálják a műszaki határzárat, mert az a magyar állam tulajdona. 

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom