Belföld

Pontot tettek a Sváb-palota eladására

Véget ért a kálvária, négyszázmillió forinttal gazdagodott idén Terézváros

Egy hányatott sorsú ingatlan, a világörökségi területen fekvő Sváb-palota ügye végére került végérvényesen pont, ráadásul úgy, hogy a köz is gyarapodott Terézvárosban négyszázmillió forinttal.

andrassy-21
Az 1883-ban épült Sváb-palota az Andrássy út egyik ékköve (Fotó: MH)

Nem akármilyen kálváriát jártak végig az elmúlt, valamivel több mint egy évtizedben az Andrássy út 21. szám alatt lévő, 1883-ban épült Sváb-palota lakói. A világörökség egyik legértékesebb palotája egyike volt azon ingatlanoknak, amelyet a szocialista–szabad demokrata városvezetés 2004-ben lényegében bagóért eladott a lakók feje fölött. A nagy értékű ingatlant egy, a szintén az Andrássy úton található fürdőszobaszalonra cserélték a palota lakóinak tudta és beleegyezése nélkül. A Marshall-szigeteki vevő, a Labor Ltd. többségi tulajdonában álló Amelus Kft. az említett négyszáz négyzetméteres szalon mellett nettó 295 millió forintot fizetett a Sváb-palotáért, s láss csodát, még azt is kiköthette, hogy elővásárlási jog illeti meg az elcserélt fürdőszobaszalonra.

Megjegyezzük, az említett ingatlan egyike volt azon nagy értékű palotáknak, amelyek az ügyészség figyelmét is felkeltették, igaz, a nyomozati iratok szerint a gyanúsításban csupán 66,3 millió forint vagyoni hátrány szerepelt. Később azonban már ennyi sem, mivel a nyomozást a Sváb-palota tekintetében megszüntették, annak ellenére, hogy a lakók kezdeményezésére indult polgári perben a Legfelsőbb Bíróság 2010-ben a csereszerződést jogerősen semmisnek nyilvánította.

Így az ingatlan tulajdonjoga visszaszállt ugyan az önkormányzatra, ám az igazi patthelyzetet maga a törvényesség helyreállítása jelentette. Addigra ugyanis a távoli szigetről érkező vevők köddé váltak, a vevő Amelus Kft. új – látható – tulajdonosok kezébe került, s a cég mint jóhiszemű vevő birtokon belül maradt. Sőt, kétmilliárd forintot követelt az akkor már fideszes irányítású önkormányzattól, arra hivatkozva, hogy a 2004-es csereszerződés megkötése után eltelt hat év alatt ennyit költött a palotára.

A követelés hosszú jogvita kezdetét jelentette, ugyanis öt évet kellett arra várni, amíg a VI. kerületi önkormányzat képviselő-testülete – szakértői vélemények alapján – 733,8 millió forintot elismert a vevő kétmilliárd forintos követeléséből.

Az önkormányzat új pályázatot írt ki az ingatlanra, s ezen a korábbi vevő is indult, s az „egyfordulós, zárt, borítékos” ajánlattétel után 1,337 milliárd forintos ajánlatával nyert is. Az idén megkötött szerződés szerint a vevő a fenti vételár megfizetésén kívül azt is vállalta, hogy 2020. december 31-ig saját költségén, az örökségvédelmi előírások betartásával, elvégzi az épület teljes felújítását. Ennek teljesülése érdekében az önkormányzat a vételár tizenöt százalékáig (kétszázmillió forintról van szó – a szerk.) késedelmi kötbért kötött ki, s a szerződésbe azt is belefoglalták, hogy az önkormányzat a vételár 82 százalékáért visszavásárolhatja a palotát, ha a vevő nem teljesíti felújítási kötelezettségét.

A szerződésben kikötötték, a vevő minimum négyszázezer forintos négyzetméteráron köteles a lakók kárpótlását biztosítani. Terézváros összességében így mintegy négyszázmillió forinttal gazdagodott, úgy, hogy a Sváb-palota felújításának költségeit sem közpénzből fizetik, s palota egykori lakóit sem semmizték ki – mint ahogyan az a szocialista-szabad demokrata városvezetés idejében több eladott ingatlannál történt.