Belföld

Politikai terepmunkálatok Gyurcsánynak Rákospalotán

A kormányhivatal jogi állásfoglalása sem számít Lamperth Mónikának és Hajdu Lászlónak

Hajdu László DK-s polgármestert és Lamperth Mónika jegyzőt Rákospalotán már a kormányhivatal szakmai állásfoglalása sem érdekli, ezúttal a rendkívüli testületi ülés összehívását tagadták meg. A lázadás mögött az állhat, hogy előkészítsék Gyurcsány Ferenc számára a terepet az országgyűlési választásra.

Tovább tart a „politikai polgárháború” Budapest XV. kerületében, Rákospalotán. A kerületet vezető DK-s polgármester, Hajdu László és a Hajdut irányító Lamperth Mónika jegyző, egykori belügyminiszter Gyurcsány Ferenc képviselő-jelöltségének kíván megágyazni – állítja a helyi Fidesz–KDNP-frakció. Lényegében ugyanezt fogalmazta meg lapunknak Móricz Eszter MSZP-s képviselő is: „Gyurcsány miatt rúgták fel a szövetséget, amit 2014-ben kötött a polgármesterré választott Hajdu a kisebbségbe szorult, ám a legnagyobb frakciót alkotó Fidesz–KDNP-vel.” A szocialista képviselővel szemben pártja fegyelmi vizsgálatot indított, s még nem jogerősen ki is zárta soraiból.

A botrány legújabb fejezete egészen friss. Pintér Gábor alpolgármester (Fidesz-KDNP) – akinek hatásköreit Hajdu felfüggesztette – és hat másik képviselő a költségvetés módosításáért rendkívüli testületi ülés összehívását kezdeményezte, amelynek célja az lett volna, hogy a kerület intézményei működőképességüket megőrizzék. Az előterjesztéssel kapcsolatosan Lamperth Mónika jegyző törvényességi kifogással élt, s Hajdu ennek alapján nem hívta össze a rendkívüli testületi ülést.
Ezt követően fordult az előterjesztést jegyző Pintér Gábor a kormányhivatalhoz, s az önkormányzatok törvényességi felügyeletét gyakorló kormánymegbízott, György István válaszában azt írta: „…a polgármesteri feladatkör nem terjed odáig, hogy költségvetési rendelet módosítására vonatkozó előterjesztést kizárólag csak ő nyújthasson be. (…) Annak nincs semmilyen jogi akadálya, hogy bármelyik önkormányzati képviselő ezt megtegye.”

A szakmai segítségnyújtás címszóval született kormánymegbízotti állásfoglalást figyelmen kívül hagyva Hajdu László az előterjesztőknek írt válaszában lényegében megismételte a jegyző korábbi törvényességi kifogását, s közölte, továbbra sem hajlandó a rendkívüli testületi ülést összehívni. Pintér Gábor alpolgármester lapunknak az eset kapcsán azt mondta, július elején maga Hajdu László polgármester kezdeményezett találkozót vele, illetve a másik alpolgármesterrel is a kerület működtetése, a képviselő-testület és az önkormányzati bizottságok érdemi munkája érdekében, ám a maga szervezett találkozóra Hajdu László nem jött el.

A történtekből arra következtetünk – jegyezte meg lapunknak Pintér –, hogy a polgármestert a kerületben élők, illetve az intézményi dolgozók érdekei nem érdeklik, a tárgyalási szándéka komolytalan volt, ultimátumokról és diktátumokról pedig nincs is mit tárgyalni. A Fidesz–KDNP közleményt is kiadott, amelyben azt írják, elvárják, hogy a polgármester és környezete térjen vissza a törvényes útra, amelyen hajlandók velük együtt haladni. A DK szintén közleményben szögezte le: nem Gyurcsány Ferenc fog indulni a XV. kerületben, hanem Hajdu László.