Belföld

Perel a migránsbarát szervezet

Bíróságon is támadja a kormányt a nemzeti konzultáció miatt a bevándorlókat képviselő Soros-féle Helsinki Bizottság

Február végén hirdet ítéletet a Fővárosi Törvényszék a Helsinki Bizottság által a Miniszterelnöki Kabinetiroda ellen, a nemzeti konzultáció miatt indított perben – derült ki a tegnapi tárgyaláson.

„Soros György azt is el akarja érni, hogy a migránsok enyhébb büntetést kapjanak az általuk elkövetett bűncselekményekért. Soros György jelentős összegekkel támogat olyan szervezeteket, amelyek segítik a bevándorlást és védik a törvénytelenségeket elkövető bevándorlókat. Ilyen például a Helsinki Bizottság, amely a határzár tiltott átlépése kapcsán azzal érvelt, hogy aggályosnak tekinthető a jogellenes belépéssel kapcsolatos súlyos jogkövetkezmények alkalmazása” – a Soros Tervről szóló, tavalyi nemzeti konzultációban szereplő mondatok miatt perelte be a megnevezett szervezet a Miniszterelnöki Kabinetirodát, mondván, ez a megállapítás szándékosan hamis színben tünteti fel a tényeket, és megsérti a szervezet jó hírnevét, emiatt nyolcmillió forintot és nyilvános sajnálkozást követelnek.

A tegnapi tárgyaláson a kabinetirodát képviselő ügyvédek, Csóka Velmira és Kovátsits László egyebek mellett azzal érveltek, hogy a Helsinki Bizottság igenis képviselt különböző jogi eljárásokban migránsokat, többek között egy Törökországban terrorizmus miatt elítélt férfit, továbbá olyanokat, akik tiltott határátlépést követtek el.

Sőt, egy másik, a II. János Pál pápa tér 2015-ös feldúlása miatt szót emelő Kocsis Máté józsefvárosi polgármester ellen általuk indított perben valamennyi, Magyarországon átvonuló bevándorló emberi méltósága érdekében léptek fel. Márpedig – hangzott el – ezek között több olyan személy is volt, akiket később nyugat-európai terrortámadások elkövetőjeként azonosítottak.

Ez utóbbi érvelést a szervezet részéről Győző Gábor ügyvéd elképesztőnek és megdöbbentőnek nevezte, hozzátéve, ők nem védenek terroristákat vagy bűnözőket. Kifejtette, alapvetően menekültügyi eljárásokban nyújtanak ingyenes jogi segítséget, majd annyit elismert, biztosítanak illegális határátlépőkkel kapcsolatos eljárásokban is jogvédelmet, nagyjából öt esetben, de „ennek most nincs jelentősége”. A röszkei, határ menti tömegzavargásban érintettek közül pedig csak két vádlottat képviseltek egy ügyben. Ítéletet két hét múlva, február 28-án hirdet a Fővárosi Törvényszék. Ami a Kocsis Máté-féle nyilatkozatot illeti: az első fokon a polgármesternek igazat adó ítélet után értesüléseink szerint márciusban folytatódik az eljárás a Fővárosi Ítélőtáblán.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom