Belföld

Pénzmosási gyanú, jobbikos szereplővel

A nyomozás folytatásáról határozott a Csongrád Megyei Főügyészség Hódmezővásárhelyen, az eltűnt pénzből Márki-Zay Péter polgármesteri kampányát is támogathatták

Okkal feltételezhető, hogy a K’Art cégcsoportnál elcsalt pénzek jelentős része a hódmezővásárhelyi Jobbik pártfinanszírozására vándorolt, s részét képezte a településen függetlenként induló közös ellenzéki polgármesterjelölt, Márki-Zay Péter kampányának is – olvasható abban a feljelentésben, amelynek kapcsán a nyomozás folytatásáról döntött a vádhatóság.

Márki-Zay Péter 20180719
Márki-Zay Péter egy ellenzéki megmozduláson. Finanszírozási gondok (Fotó: Bodnár Patrícia)

Hódmezővásárhelyen „kis Szeviép-ügyként” emlegetik az esetet, és „K’Art-árváknak” nevezik azokat az alvállalkozókat, akiknek összességében nyolcszázmillió forinttal maradt adósuk a K’Art Építész Stúdió Kft., amely Hódmezővásárhelyen például a Balogh Imsi Sportcsarnok megépítésére kapott megbízást. A cég egy volt jobbikos politikus, Kendi Imre családi vállalkozása. Kendi 2014-ben az egykor radikális párt listavezetője volt az önkormányzati választáson, ám magánéleti okokra hivatkozva visszalépett, s gyakorlatilag eltűnt a közéletből. Az említett cég ekkor már százmil­liókkal tartozott az alvállalkozóinak, a felszámolás sorsára jutott. A hitelezői igények kielégítésének meghiúsításával elkövetett csődbűntett miatt vádat is emelt a Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség, ám a ma már bírósági szakban lévő büntetőeljárásnak csupán a K’Art cégcsoport felszámolóbiztosai a terheltjei.

Ez az előtörténete egy másik büntetőeljárásnak, amely az idén indult, egészen pontosan a hódmezővásárhelyi polgármesterválasztás után Szabó Bálint, a Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője feljelentése nyomán. A K’Art-árvákat képviselő jogász költségvetési csalás és csődbűncselekmény, pénzmosás, valamint tiltott párt- és kampányfinanszírozás gyanújával fordult a hatósághoz. A feljelentésbe foglaltak szerint alapos okkal feltételezhető, hogy a K’Art cégcsoportnál elcsalt pénzek jelentős része a hódmezővásárhelyi Jobbik pártfinanszírozására vándorolt, s részét képezte a településen függetlenként induló közös ellenzéki jelölt, Márki-Zay Péter kampányának is.

A NAV Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatósága a feljelentést 2018. május 7-én kelt határozatában elutasította. A határozat felülvizsgálatára illetékességgel és hatáskörrel rendelkező Csongrád Megyei Főügyészség azonban e határozatot hatályon kívül helyezte, s a nyomozás folytatását rendelte el. Az indoklás szerint az adóhivatal bűnügyi igazgatósága nem bírálta el a feljelentés pénzmosásra vonatkozó részét, a csődbűncselekmény elutasítása kapcsán pedig hiányos volt az indoklása.

A feljelentés kitér arra, hogy a polgármester-választás idején Hódmezővásárhelyen ismét aktivizálódó jobbikos politikus, Kendi Imre, a K’ Art cégcsoport tulajdonos-vezérigazgatója jelentősebb összeggel vagy összegekkel támogatta Márki-Zay Péter kampányát. Szabó Bálint lapunknak úgy fogalmazott, számos jel utal arra, hogy bűncselekményből származó pénz kerülhetett illetéktelen helyre, valamint tiltott kampányfinanszírozás is megvalósulhatott.

A K’Art károsultakat képviselő jogász korábban a hódmezővásárhelyi városháza előtt tartott sajtótájékoztatóján fordult kérdésekkel Márki-Zay Péterhez: kapott-e kampánytámogatást Kendi Imrétől, a cégcsoportból csődbűncselekménnyel összefüggően származó pénzből vagy sem, és ha igen, mennyit? Márki-Zay Péter megválasztása óta nem válaszol erre – közölte a jogász a lapunkkal.