Belföld

Palkovics László: A Corvinus már bizonyított

A BCE-n folyik jelenleg a legjobb gazdálkodástudományi és közgazdasági képzés, és az egyetem jó úton halad a kutatási eredményeit tekintve is – mondta lapunknak az innovációs és technológiai miniszter

A cél, hogy a Budapesti Corvinus Egyetem bekerüljön a világ kétszáz legjobb közgazdászképző intézménye közé – nyilatkozta lapunknak Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az egyetem jövőjével kapcsolatban.

„A Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) már bizonyította, hogy képes úgy működni, mint a legnevesebb magánegyetemek” – hangsúlyozta a Magyar Hírlapnak az innovációs és technológiai miniszter azzal összefüggésben, hogy jövő év július 1-jétől állami alapítású alapítvány tartja fenn az egyetemet. Ismert, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón bejelentette: az intézmény a továbbiakban közhasznú felsőoktatási intézményként működik majd.

A fenntartói modellváltás előkészítéséért az Innovációs és Technológiai Minisztérium felel, ezért erre az időszakra a fenntartói jogok is ide kerülnek. A kancelláriaminiszter jelezte azt is, hogy a kormány jelentős vagyont fog az alapítvány rendelkezésére bocsátani, amit kizárólag az intézmény fenntartására, működtetésére és fejlesztésére lehet fordítani. Palkovics László lapunknak rámutatott, a 2014-es felsőoktatási stratégia alapján az első négy évben átalakították az egyetemek képzési és kutatási struktúráját, és a hatékonyabb gazdálkodás érdekében létrejött a kancellári rendszer.

„A következő cél az, hogy azok az egyetemek, amelyek jól menedzselték magukat az elmúlt négy évben, de az állami fenntartás volt előnyős a működésük szempontjából, piacszerű viszonyok közt működhessenek tovább” – fogalmazott. A miniszter hangsúlyozta, hogy a Corvinuson folyik jelenleg a legjobb gazdálkodástudományi és közgazdasági képzés, és az egyetem jó úton halad a kutatási eredményeit tekintve is, eredményesebb kutatóintézménynek számít, mint a Magyar Tudományos Akadémia bizonyos intézetei.

„A cél, hogy a Budapesti Corvinus Egyetem bekerüljön a világ kétszáz legjobb közgazdászképző intézménye közé„ – nyomatékosította. Palkovics László leszögezte, a fenntartói változás nem érinti a már meglévő hallgatói jogviszonyokat. Úgy vélte, a jövőben hallgatói létszámnövekedés az intézményben nem feltétlenül várható, fontosnak nevezte ugyanakkor, hogy elindítják a Corvinus-ösztöndíj programot, amellyel a kiválóságokat akarják támogatni. A Corvinus évek óta a legnépszerűbb felsőoktatási intézmények közt szerepel.

A felvételi ponthatárok kihirdetését követően kiadott tájékoztatóból az derült ki, hogy idén az egyetemen az általános felvételi eljárásban csaknem három és félezer hallgató jutott be a szeptemberben induló magyar és angol nyelvű képzésekre, az alapszakokra felvettek csaknem fele négyszáznegyven feletti pontszámmal jelentkezett. A legtöbb – több mint kétezernégyszáz – jelentkezőt a gazdálkodástudományi karra vettek fel, a társadalomtudományi és nemzetközi kapcsolatok kar hétszázharminckilenc, a közgazdaságtudományi kar pedig kétszázhetvenegy hallgatóval indíthatja el képzéseit ősztől.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom