Belföld

Ötből négy párt támogatja a módosítást

A kormánypártok, a Jobbik, valamint az LMP is kiállt a népszavazási törvény mihamarabbi, az anomáliák kiküszöbölését célzó módosítása mellett – derült ki a tegnapi ötpárti egyeztetésen, amelyen az MSZP nem vett részt.

A kormánypártokat képviselő Gulyás Gergely reményét fejezte ki, hogy a Nemzeti Választási Bizottság, amelyben valamennyi frakció képviselteti magát, mihamarabb megteszi javaslatát. A pártoknak ugyanakkor folytatniuk kell az erről szóló konzultációt – tette hozzá a politikus. Az LMP azon kezdeményezéséről szólva, miszerint például a népszavazással kapcsolatos kampányfinanszírozáson vagy az esélyegyenlőséget biztosító passzusokon is változtatni kellene, azt mondta: nem zárkóznak el az egyeztetés elől, de azt tartja helyesnek, ha előbb az ezzel foglalkozó testület alakítja ki álláspontját.

Schiffer András, az LMP társelnök-frakcióvezetője kiemelte: a parlamenti pártoknak megoldást kell találniuk arra, hogy a két héttel ezelőtt a Nemzeti Választási Irodánál történtek ne ismétlődhessenek meg, de a jogszabály ennél szélesebb körű módosítására is szükség van. Dúró Dóra, a Jobbik frakcióvezető-helyettese közölte: pártja az LMP-hez hasonlóan nyitott az alaptörvény módosítására is annak érdekében, hogy „a népszavazás intézményét visszaadják a népnek”.