Belföld

Országszerte a kommunizmus áldozatai előtt tisztelegnek

A Terror Háza az emléknapon ingyenesen látogatható

Országszerte tartanak megemlékezéseket ma, a kommunizmus áldozatainak emléknapján. A központi ünnepséget a Terror Háza Múzeumban tartják, amely az emléknapon ingyenesen látogatható.

Áder János gyertyát gyújt

KDNP: Soha többé kommunizmus!
A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) közleményében kifejezte, a kommunizmus áldozatainak emléknapján fel kell idézni a megalázott, elítélt, kivégzett és meghurcolt emberek arcát, a megnyomorított családokat, valamint a külföldre menekült százezreket, és ki kell mondani: soha többé kommunizmust! A pártnak meggyőződése, hogy kizárólag a kereszténydemokrácia az, ami hatékonyan biztosíthatja a szabadságot, az egyén méltóságát és a közösség érdekét egyszerre. A közleményben hozzátette: nem lehet hagyni, hogy a kommunizmus újra a hatalom közelébe kerülhessen.

Történész: meghaladja a 100 milliót a kommunizmus áldozatainak száma
Százmilliónál is többen lehetnek azok, akiket a kommunizmus áldozatának lehet tekinteni - mondta Bognár Zalán, a Károli Gáspár Református Egyetem docense hétfő reggel az M1 aktuális csatornán.

A történész a kommunizmus áldozatainak emléknapján elmondta, csak a Szovjetunióban mintegy 20 millióan haltak meg a diktatúra miatt, Kambodzsában a Pol Pot-rezsim idején az ország egyharmadát kiirtották, s jelentős volt az áldozatok száma Kínában is.

Ezen diktatúrák - mivel nem társadalmi konszenzussal kerültek hatalomba - csakis erőszakkal tudták fenntartani befolyásukat, s nagyon sokan kerültek lágerekbe, börtönökbe.

Az áldozatok valódi számát és a történetüket feltárni nagyon hosszú időt vesz majd igénybe, hiszen az adatok hiányosak, sok dokumentum eltűnt Magyarországon is - mondta.