Belföld

Országjáráson a Lungo Drom

Farkas Flórián: Nagy szükség van a sikeres felzárkózási programokra

Elsőként a Nógrád megyei Hugyagon járt Farkas Flórián, a Lungo Drom elnöke, aki a következő időszakban számos településen folytatja a szervezet kampányát, kiállva a jelenlegi kormány politikája mellett.

Farkas Flórián 20180209
A jelenlegi kabinet a romák felzárkózása mellett van – mondta Farkas Flórián (Fotó: Ficsor Márton)

A Lungo Drom, illetve helyi szövetségesei tizenkilenc megyében, összesen mintegy ezerháromszáz településen kampányolnak a következő időszakban, először Nógrád megyében – tájékoztatta lapunkat Farkas Flórián elnök. Szerinte ugyanis a rendszerváltozás óta a legnagyobb téttel bíró választást tartják április 8-án: a voksoláson nem kevesebb dőlhet el, mint, hogy megmarad-e Magyarország olyannak, amilyen ma, vagy bevándorlóország leszünk. Brüsszel a tagállamokra akarja erőltetni a betelepítési kvótát, ami nem csak hazánk szuveneritását, hanem a magyar cigányság felzárkóztatását is veszélyezteti.

„Valamennyi társadalmi csoportnak fontos, de nekünk, cigányoknak a legfontosabb, hogy mi lesz a szavazás kimenetele. Ha kormányváltás lesz, nem csak a felzárkózás torpanhat meg, de kialakulhat egy társadalmi békétlenség, felerősödhet a cigányellenesség is” – vetítette előre, hozzátéve, nem lehet, hogy a munkavállalói hiányt más kultúrából érkezőkkel oldják meg, miközben van több százezer hátrányos helyzetű ember, közöttük cigányok is, akiknek a szakképesítését, foglalkoztatását támogatni kell.

A jelenlegi kabinet az elnök szerint a hazai roma társadalom felzárkózása mellett van, számos kiemelt, sikeres program indult el. Orbán Viktor miniszterelnök nemrég a keresztény roma szakkollé­giumi hálózat találkozóján tett hitet a cigányság ügye mellett. Mindez garanciát jelent: ha marad a Fidesz, folytatódnak a megkezdett projektek. „Egyetlen párt sem vállalta fel a cigányság ügyét, csak a Fidesz” – húzta alá Farkas.

Kiemelte, a választáson mindenkinek el kell mennie szavazni, a passzivitás nem engedhető meg. Senki sem maradhat otthon – hangsúlyozta. Annak érdekében, hogy a cigányság a Fidesz-KDNP-t a lehető legtöbb szavazattal támogathassa, a Lungo Drom kongresszusa január 27-én úgy határozott, hogy a cigány választói névjegyzékbe való felvételt, regisztrációt csak az országgyűlési választásokat követően szorgalmazzák és támogatják.

Ami a Nógrád megyei eseményt illeti, az elnök szerint Balla Mihály parlamenti képviselővel közösen megtekintette a Hugyagon létesített varrodát. A település lakosságának nyolcvan százaléka cigány származású, a varrodában húsz helyi és környékbeli dolgozik, fele részben romák. A varrodának – Borda Attila polgármester tájékoztatása szerint – nagyjából öt évre van kapacitása, és már a bővítésen gondolkodnak.