Belföld

Orbán Viktor: Sok és odaadó munka kell

„A mindennapok részévé kell tenni a polgári berendezkedés programját”

A polgári berendezkedés megerősítéséről szólt a tegnapi, feladatokat is kijelölő kormánykonferencia. Orbán Viktor miniszterelnök szerint ehhez sok még a teendő. Személyi kérdésekről nem volt szó.

03-o
Zombor Gábor és Czunyiné Bertalan Judit érkezik a T. Házba (Fotó: Horváth Péter Gyula)

Hagyományteremtő céllal értékelték az elmúlt egy, illetve öt évet tegnap a Parlamentben, zárt ajtók mögött tartott kormánykonferencián. Az egész napos tanácskozás Orbán Viktor miniszterelnök felvetésével kezdődött, s az ő értékelésével ért véget. A kettő között felszólalt többek között Cséfalvay Zoltán, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) melletti magyar állandó képviselet vezetője, Patyi András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora, valamint Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, Vukovich Gabriella, a Központi Statisztikai Hivatal és Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke. A konferencia során tematikusan vették sorra az eredményeket, a hiányosságokat, valamint a további teendőket, így külön blokkban értekeztek az államreform, az innováció és a gazdaság, továbbá a társadalmi folyamatok kérdéseiről. A „külsős” előadásokra az illetékes miniszterek, majd akár az államtitkárok is reagálhattak.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter tájékoztatóján megerősítette, a fő téma a polgári berendezkedés megerősítése volt. Ennek megfelelően Orbán Viktor áttekintette az elmúlt évek teljesítményét, zárszavában pedig arról beszélt, 2018-ig mikor és milyen feladatok teljesítése áll a kabinet előtt. Jelezte, a minisztereknek és az államtitkároknak a következő egy évben van még módjuk arra, hogy a kitűzött célok érdekében szükséges lépéseket megtegyék, 2017-2018 már a következő választásról szól majd.

A teljes államapparátustól nagyon sok és odaadó munkára van szükség ahhoz, hogy Magyarország sikeresen tudja véghezvinni és a mindennapok részévé tenni a polgári berendezkedés programját – Giró-Szász András, a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár tájékoztatása szerint erről beszélt a miniszterelnök. „Magyarország 2010-ben Görögországgal egyetemben gazdasági, pénzügyi és társadalmi válság kellős közepén volt. Az elmúlt négy év kormányzati gazdaság- és társadalompolitikája kellett mindahhoz, hogy mára a kifejezetten jó gazdasági mutatók jellemezzenek bennünket. Sok még a teendő azonban ahhoz, hogy Magyarország ne csak azt mondhassa el magáról, hogy Görögországgal ellentétben sikeresen elkerülte a gazdasági és társadalmi csődöt, hanem azt is, hogy sikeresen tudta véghezvinni, illetve a mindennapok részévé tenni a polgári berendezkedés programját” – idézte Orbán Viktor gondolatait Giró-Szász András.

Lázár János a lapunknak adott interjúban beszélt arról, hogy az esetleges személyi változásokról – figyelembe véve akár a konferencia megállapításait is – csak szeptember 15-én születik döntés, s ez teljes mértékben a kormányfő kompetenciája. Miniszteri szinten nem, az államtitkároknál és a helyettes államtitká-roknál azonban várható változás.


A konferencián részben a OECD hazánkról készített tanulmányát vették alapul. Ez egyebek mellett megállapítja, 2007-hez és 2009-hez képest nőtt a lakosság bizalma a kormány iránt, ami régiós átlagban is jó eredmény, s nőtt a közszolgáltatásokkal, így a rendőrséggel vagy éppen az egészségüggyel való elégedettség is. Ugyanakkor negatív fejlemény, hogy az új vállalkozások számára komoly terhet jelentenek az adminisztratív tevékenységek.


Reakciók. Vádaskodnak az ellenzéki pártok

Az Orbán-kormány a szájkarate kormánya – reagált közleményében tegnap a Jobbik. Mint írták, a kabinet az utóbbi másfél évben semmi érdemlegeset nem tett azon túl, hogy az adóforintokat teljesen felesleges propagandakiadványokra fordította. Nem csupán a közigazgatás modernizációja rekedt meg, a határzáron a migránsok tömegei továbbra is átözönlenek, a demográfiai katasztrófába hajló folyamatok miatt a nyugdíjrendszer összeomlás előtt áll.

A Gyurcsány-féle Demokratikus Koalíció nevében Gréczy Zsolt szóvivő arról beszélt, hogy az elmúlt öt év kormányzati tevékenységét egyetlen szóval, a korrupcióval össze lehet foglalni. Szerinte tegnap nem is értékeltek, csak menetrendet készítettek a következő évek lopásaihoz. Megjegyezte, az elmúlt években a magyar emberek azt érezték, hogy a gazdaság rosszabbul teljesített.

Hasonlóképp látják az Együttnél: Hajdu Nóra elnökségi tag úgy fogalmazott, a fideszes politikusok „nem teszik az ablakba a keddi értékelést”. A világ vezetőinek korrupciós indexét összeállító mérések szerint a magyar kormányfő a második legkorruptabb Vlagyimir Putyin orosz államfő után – magyarázta.

A Párbeszéd Magyarországért párt szerint a kabinet teljesítménye szánalmas, elégtelen, gyenge. Tordai Bence szóvivő azt mondta, a kilátások is rémisztőek.