Belföld

Orbán: Megtört a liberális értékrend

A kormányfő szerint kereszténydemokrata kormányzás kell Magyarországon

Orbán Viktor a KDNP ünnepi jubileumi választmányi ülésén elmondta, egy liberális demokrácia nem lett volna képes a rezsicsökkentésre vagy a devizahitelesek megsegítésére. Beszédében a kormányfő megismételte korábbi szavait, miszerint egy demokrácia nem szükségképpen liberális, és attól, hogy valami nem liberális, még lehet demokrácia. A miniszterelnök szerint manapság a kereszténység a legüldözöttebb vallás. Semjén Zsolt, a kisebbik kormánypárt elnöke a tanácskozáson kiemelte, az önkormányzati választáson a Fidesz-KDNP-nek az abszolút többségre is megvan az esélye. Hozzátette, a két párt együttműködése Magyarország és az Európai Unió történelmének legsikeresebb konstrukciója. Mint mondta, a kereszténydemokrácia az európai és a magyar szellemi és politikai történet szerves része.

OV KDNP 70
(Fotók: Hegedüs Róbert, Magyar Hírlap)

Orbán Viktor szombaton a Kereszténydemokrata Néppárt ünnepi választmányi ülésén úgy fogalmazott, megtört a liberális értékrend kulturális missziója a nagyvilágban. A kormányfő elmondta, a politikai korrektség, amely a régi politikai világot meghatározta, valójában egy olyan taburendszer, amely megfoszt bennünket az őszinte, innovatív gondolkodás lehetőségétől. Megjegyezte, a kereszténydemokrácia nagyjainak, Robert Schumannak vagy Konrad Adenauernek a gondolatai ma nem minősülnének politikailag korrektnek. "Ezért nem kell a kereszténydemokratának megijedni akkor sem, ha a liberális szekta főpapjai egyre hangosabban követelik kiközösítésünket" - mondta a miniszterelnök. Hozzátette, egy demokrácia nem szükségképpen liberális, és attól, hogy valami nem liberális, még lehet demokrácia. "Egy közösségnek más céljai is lehetnek, mint elvont elvek, absztrakt okoskodások érvényre juttatása, így például saját fennmaradásának biztosítása, saját igazságainak védelme” – fogalmazott a kormányfő. Jelezte ugyanakkor, hogy ez a politika, amit a magyar kormány is folytat, súlyosan sérti a politikai korrektség taburendszerére épülő csoportok érdekeit. „E csoportok szerint ha valaki nem fogadja el a liberális eszmerendszert, az valójában a diktatúra híve, akit azonnal együtt emlegetnek Kínával, Oroszországgal vagy éppen Szingapúrral. Magyarország azonban a Nyugat elválaszthatatlan része” – emelte ki Orbán Viktor.

A miniszterelnök szerint egy liberális demokrácia nem lett volna képes arra, hogy nekimenjen a rezsiszámláknak, hogy segítő kezet nyújtson devizahitelesek százezreinek, hogy megadóztassa a multikat, a nagy energiaszolgáltatókat és a bankokat. Nem lett volna képes az önkormányzatok kimenekítésére az adósságcsapdából, hogy újratervezze az adórendszert, és arra sem, hogy célul tűzze a teljes foglalkoztatottságot - sorolta. A kormányfő azt is mondta, hogy az Európai Unió mindaddig "befejezetlen projekt marad", amíg a kontinens keresztény gyökereiről szóló passzus nem kerül a helyére. Kiemelte azt is, hogy manapság a kereszténység a legüldözöttebb a vallás.

Beszédét Orbán Viktor azzal zárta, hogy a Fidesz-KDNP kormány egy kereszténydemokrata alapokon álló, néppárti kabinet, amely minden magyar ember érdekében dolgozik.

Semjén: Az önkormányzati választáson az abszolút többségre is megvan az esély

A KDNP-elnöke a kisebbik kormánypárt ünnepi jubileumi választmányi ülésén kiemelte, a kereszténydemokrácia az európai és a magyar szellemi és politikai történet szerves része. Semjén Zsolt elmondta, hetven éve alakult az elődpárt, huszonöt éve alakult újjá a Keresztény Demokrata Néppárt, ami ma is egyetlen világnézeti pártként szerepel a politikai palettán. A miniszterelnök-helyettes hangsúlyozta, a Fidesz és a KDNP együttműködése Magyarország és az Európai Unió történelmének legsikeresebb konstrukciója, amit valaha kitaláltak.

A KDNP elnöke kiemelte, az önkormányzati választásokon még soha ennyi jelöltjük nem volt. Véleménye szerint minden esély megvan arra, hogy az értékrendjüket abszolút többséggel győzelemre vigyék az október 12-i önkormányzati választáson.

A partelnök köszönetet mondott Orbán Viktor kormányfőnek, hogy át lehetett menteni a kereszténydemokrata hagyományokat a legnehezebb időkben is. „Döntő fontosságú volt a KDNP és a Fidesz szövetségének megkötése, lehetővé vált, hogy a kereszténydemokrata értékek ne sérüljenek” – emlékeztetett Semjén Zsolt.

Rétvári Bence: Nem szabad, hogy hetven év múlva skanzenben mutogassák a kereszténységet

A párt alelnöke kiemelte, még sokszor hetven év áll a párt előtt. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára azt mondta, az elmúlt negyedszázadban elsősorban nem templomok, hanem Tescók épültek a településeken. Míg hetven éve nagy és erős egyház állt az akkori kereszténydemokraták mögött, a kereszténydemokrácia progresszív vonulat volt. Ezután elindult egy nagyfokú szekularizáció, amit felerősített a fogyasztói társadalom. Sokan ateistává váltak, de ez szerinte csak három másodpercig tart, mert utána az ateista materialistává válik. „A vallási kiüresedés ugyanakkor többféle veszélyt hordoz, az üresség helyére sokszor a radikalizmus költözik” - figyelmeztetett. Az elmúlt hetven évben volt két kísérlet az egyház ellehetetlenítésére, de mindkét kísérlet tragédiával végződött - utalt a kommunizmusra és a nácizmusra. Hozzátette, nem szabad, hogy hetven év múlva skanzenben mutogassák a kereszténységet, a kereszténydemokratáknak nagyon fontos szerepük van Magyarországon is.