Belföld

Orbán: Helyre kell állítani a szakképzés becsületét

A kormány a teljes foglalkoztatottságot az üzleti világgal együttműködve szeretné elérni

Orbán Viktor a Siemens képzési központjának budapesti megnyitóján elmondta, a következő négy évben újabb munkahelyeket hoznak létre, jelentősen növelik a szakképzett munkaerő létszámát és az üzleti világgal szorosan együttműködve szeretnék a teljes foglalkoztatottságot elérni.

Orbán Simenes Zugló
Koszticsák Szilárd
, MTI)

„A Siemens képzési központjának megnyitása azt mutatja, hogy a cég bízik a magyar emberek szakértelmében és úgy véli, érdemes befektetni a magyar fiatalokba” - mondta Orbán Viktor a képzési központ megnyitó ünnepségén. A miniszterelnök kijelentette, a kormányzat célja, hogy 2018-ra senkinek ne legyen szüksége jövedelempótló támogatásra és mindenkinek legyen olyan munkája, amelyből nemcsak hogy megélni, hanem gyarapodni is tud.

Orbán Viktor az ünnepségen hangsúlyozta, a Siemens több mint 600 millió forintos beruházással építette át a duális, vagyis gyakorlatorientált képzésnek helyt adó korábbi tanműhelyét, amelyben így akár száz diákot is fogadni tud a német cég.

A kormányfő szerint a központ átadásával a Siemens a magyar szakképzés becsületének helyreállításában vállal kiemelkedő szerepet. Kifejtette, hogy a Siemensnél természetesen kapcsolódik össze a munka, a szakképzés és a kultúra, és ennek jegyében Németországban százhúsz éve alkalmazzák a duális képzést. „Németországban egy, a józan észre alapozott filozófiából vezették le, hogy milyen legyen az oktatási rendszer: olyan, amelyben elválaszthatatlan egymástól az elméleti és a gyakorlati tudás. Ez egy gyermek számára még természetes, elég csak például arra gondolni, ahogyan egy gyermek felépít egy rajz alapján egy lego-házat” - fejtette ki Orbán Viktor. A kormányfő szerint ugyanakkor Magyarországon "az elhibázott iskolarendszer" hatására tolódott el a hangsúly az elmélet irányába. "Féloldalas társadalomhoz vezet, ahol egyre többen képviselik az elméletet, mint a gyakorlatot" - fogalmazott a kormányfő. Ennek a "hibának" a kijavításán már dolgozik a kormány - mondta Orbán Viktor, aki szerint a szakképzés becsületének helyreállítása jelenthet megoldást. A duális képzést könnyebb bevezetni, de nehezebb kérdés, hogy "mit kezdjünk az elmúlt évtizedek gondolkodásmódjával" – mondta a miniszterelnök. Orbán Viktor hozzátette, az igazi kérdés, mikor fogják a szülők belátni, hogy a munkaerőpiacon egy jó szakma akár többet is érhet mint az érettségi vagy a diploma. Kiemelte, az országnak nem közepes gimnazistákra, hanem jó szakemberekre van szüksége.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom