Belföld

Online kezelt betegfogadási adatok

Rétvári Bence: Elkészült és a jövő év első felében indul az Országos Egészségbiztosítási Pénztár új várólista-kezelő rendszere

Több lépcsőben vezetnék be a szakrendelők valós betegfogadási listájának rendszerét – közölte egy írásbeli kérdésre adott válaszában Rétvári Bence. Az államtitkár közölte azt is, már elkészült az új várólista-kezelő rendszer, amelyet a jövő év első felében élesítenének.

beteg 20161223
Áttekinthető nyilvántartást vezetnének a várakozási időkről is (Fotó: MH)

Magas esetszámúak, évente körülbelül hatvanmillió tételt tartalmaznak a szakrendelői betegfogadási listák, amelyek így nagyságrendekkel bonyolultabb és nagyobb terhelésű rendszer vezetését igénylik – írta Rétvári Bence válaszában, amelyet a jobbikos Lukács László György kérdésére adott. A parlament honlapján közzétett dokumentum szerint az ellenzéki politikus azt kérdezte: „Miért hiányos a szakrendelői várakozásról vezetett állami lista?”. Rétvári közölte, tervezik a szakrendelők valós idejű betegfogadási listáinak rendszerét, amelyet több lépcsőben vezetnének majd be. Már elkészült azonban az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) új online várólista-kezelő rendszere, amelyet a jövő év első felében indítanak el. Ezzel szinkronban van a szintén online, országos betegfogadási adatok rögzítésére alkalmas rendszer kidolgozása. Az államtitkár leszögezte: az OEP a beérkezett összesítések feldolgozását rendszeresen elvégzi, az adatokat pedig honlapján közzéteszi, s a következő időszak feldolgozása jelenleg is zajlik.

Ugyancsak a jobbikos politikus firtatta a fiatal szakorvosokat támogató program részleteit, amellyel kapcsolatban az államtitkár újfent hangsúlyozta, a reprezentatív szakszervezetekkel és kamarákkal lezajlott sztrájktárgyalások eredményeképpen többlépcsős, jelentős mértékű béremelési folyamat zajlik az egészségügyben. A szakorvosokon és szakgyógyszerészeken túl a szakvizsgával még nem rendelkező kollégák fizetése is nőni fog 2017. november 1-jétől, akik így bruttó ötvenezer forinttal vihetnek majd többet haza. Rétvári hangsúlyozta, a Fiatal Szakorvosok Támogatási Programja az idén januártól indult el, a résztvevők pedig bruttó százötvenegyezer forintos emelést kaptak, ám az nem ösztöndíj, hanem „egy ettől eltérő támogatási forma”, ugyanakkor nem az alapbér része. A különbség fontos, hiszen a szakorvosok és szakgyógyszerészek esetében alapbéremelés történt, amely így a mozgóbérek – például ügyeleti és készenléti díj – mértékére is kihat.

Amint azt korábban lapunk is megírta, ennek az az eredménye, hogy vannak olyan fiatal szakorvosok, akik megkapták ugyan a nekik szóló támogatást, ám a szeptemberben már folyósított bérkiegészítés ellenére októberben mégis kevesebb bért kaptak. Az államtitkár tájékoztatása szerint soron kívül vizsgálták meg a problémát, ezért azok a fiatal szakorvo­sok, akiket hátrányosan érintett az intézkedés, választhatnak, hogy a nekik szóló támogatást vagy a szakorvosi béremelést kérik-e inkább. A módosítás egyértelműen azt a célt szolgálja, hogy az érintettek saját maguk dönthessék el, hogy számukra melyik forma előnyösebb – hangsúlyozta Rétvári, hozzáfűzve, hogy ezzel kapcsolatban az OEP minden informá­ciót feltöltött a honlapjára. Mindez biztosítja, hogy „a fiatal szakorvosok az egyéni helyzetükhöz mért legelőnyösebb módot választhassák a jövedelmük emelkedéséhez”.