Belföld

Októberre lehet bírói etikai kódex

Handó Tünde: Huszonöt százalékkal csökkent a folyamatban lévő ügyek száma

Az első negyedév ügyforgalmi adatai azt mutatják, hogy a jogszabályi változások nyomán a bíróságok megkezdték az elmaradások pótlását – jelentette ki tegnap Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke.

A kiemelt büntetőperek száma első fokon 14 százalékkal, másodfokon pedig 28 százalékkal csökkent, miközben időarányosan nőtt a lezárt eljárások száma – fejtette ki Handó. Hozzátette: a bíróságok számára különös feladatot jelentett az elmúlt időszakban a tizenkétezer devizahiteles ügy felfüggesztése. A elnök elmondta, hogy 2013 első negyedévéhez képest huszonöt százalékkal kevesebb a folyamatban lévő ügy, illetve jelentősen csökkent a szabálysértési tárgyalások száma. Ennek oka, hogy korábban a pénzbírságok más büntetésre való változtatása esetén minden egyes ügyben tárgyalást kellett tartani, ma ez már csak akkor kötelező, ha a felek kifejezetten kérik. Ennek köszönhetően pedig a bírósági apparátus felszabadult, és más ügyekre tud koncentrálni – tette hozzá.

Móroczné Simon Angéla, az Országos Bírói Tanács (OBT) leköszönő elnöke az elmúlt fél év munkáját értékelve hangsúlyozta: a Magyar Bírói Egyesülettel együttműködve megkezdték a bírói életpályamodell, illetve a bírói etikai kódex kialakítását. Aktív szerepet vállaltak az Európai Igazságügyi Tanács munkájában, és hozzájárultak a balkáni és euromediterrán térség igazságügyi hálózata alapszabályának megalkotásához. Nyakó Zsuzsanna, az OBT új elnöke bejelentette, hogy a tervek szerint októberben fogadják el az etikai kódexet, amely normagyűjteményként megszabja majd, mi az, ami elvárható egy bírótól, és mi az, ami etikátlan.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom