Belföld

„Növelni kell a túlmunkáért fizetett bért”

Mindig is pártoltuk a vasárnapi zárva tartást – szögezte le lapunknak Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szövetségének elnöke, utalva arra, véleményükkel nincsenek egyedül – sem idehaza, sem Európában.

Utóbbit igazolja például a Szövetség a szabad vasárnapért nevű, Ausztriából indult széles körű mozgalom, amelyhez immár a magyar mellett a német, a szlovák, a szlovén és a cseh érdekvédők is csatlakoztak. Az Európai Bizottság arra jutott, ha összegyűjtenek egymillió aláírást, szavazást írnak ki.

A kereskedelemben jelenleg az optimális létszámhoz képest tizenöt-húsz százalékkal kevesebben dolgoznak, újakat pedig csak elvétve vesznek fel Sáling szerint. Így a foglalkoztatottak túlmunkára, váratlan vasárnapi ügyeletekre kényszerülnek. A kérdésre, a vasárnapi zárva tartás révén esetleg csökkenhetne-e a fizetés, azt mondta, mivel sajnos negyven százalékuk eleve minimálbérre van bejelentve, ez kevéssé fordulhat elő. Viszont a bértárgyalások során legalább tízszázalékos emelést szeretnének kiharcolni. Szükség van szerinte a felügyeleti szervek élénkebb tevékenységére is.

Az alacsony bérek s az ehhez társuló rengeteg, a korábbihoz képest akár felében fizetett túlóra miatt a dunántúli megyékben munkaerőhiány alakult ki – aki teheti, Ausztriában vállal munkát, akár ugyanúgy, mint itthon, bolti alkalmazottként. Hozzátette, tudják, a kis jövedelműeknek fontos a túlmunkáért kapott bér, ezért a túlmunkáért fizetett díjakat nem csökkenteni, növelni emelni kell.