Belföld

Nő a háziorvosok támogatása

Duplájára emelik a tétet a praxispályázatoknál

Az egy éve üresen álló háziorvosi praxisok betöltéséért tizenkét-, az öt évnél régebben ellátatlan körzetekért húszmillió forint támogatást lehet elnyerni az újonnan kiírt pályázatok alapján. A letelepedési programokra az idén az alapellátó fogorvosok is jelentkezhetnek.

A mai naptól már elérhető a háziorvosok számára kiírt praxisvásárlási és letelepedési pályázat, amelynek elnyerhető keretösszege a korábbiaknál jóval több, egymilliárd-kétszázötvenmillió forint – jelentette be tegnap Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár. Ahogyan eddig is, a tartósan betöltetlen körzetek elnyeréséért lehet jelentkezni, s az idei év különlegessége, hogy a letelepedési pályázaton már az alapellátó fogorvosok is indulhatnak. Az államtitkár a távirati iroda tudósítása szerint közölte, a támogatási összegeket az eddigiekhez képest megduplázzák, vagyis az egy éve üresen álló praxisokra nettó tizenkét-, az öt évnél régebben betöltetlen körzetekre pedig nettó húszmillió forint az elérhető támogatás. A betegellátás érdekében szigorítást vezettek be, a korábbi négy év helyett hat évig kell az ellátást biztosítani az elnyert körzetekben a háziorvosoknak és az alapellátó fogorvosoknak – folytatta az államtitkár. „Nem magyar sajátosság, hogy vannak olyan országrészek, települések, ahol régóta nincs háziorvos, ez gondot okoz a visegrádi országokban és Európa más részein is” – hangsúlyozta Ónodi-Szűcs Zoltán. Hozzáfűzte, hogy az országban mintegy háromszáz betöltetlen háziorvosi hely van, ez az összes praxis öt százaléka. A tavalyi hétszázötvenmillió forint keretösszeg nagy részére pályáztak, s nagyjából negyvenmillió forintot nem sikerült kiosztani. A 2014-ben bevezetett pályázati rendszer óta kilencven letelepedési és száznyolc praxisvásárlási pályázatot nyertek el az orvosok.

Kiss Zsolt, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő főigazgatója elmondta, a pályázatokat október 15-ig lehet beadni, s a feltételekről az Országos Egészségbiztosítási Pénztár honlapján lehet tájékozódni.


Szorgalmazzák a bárányhimlő elleni oltást

Több szempontból is fontos lenne, hogy a bárányhimlő elleni védőoltást beemeljék a kötelező oltási rendbe – mondta Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke a távirati irodának. Hangsúlyozta, a bárányhimlő nem veszélytelen betegség, minden századik kisgyereknél szövődményeket okoz, a védőoltási program ugyanakkor nemzetközi adatok szerint is hatékony. A kötelezővé tétel szerinte nemcsak járványügyi szempontból lenne előnyös, hanem megtakarítást is eredményezne.