Belföld

Népszerű a duális képzés a felsőoktatásban

A jelentkezők körében a gazdaságtudományok számítanak a legkedveltebbnek, ezt a szakterületet az idén csaknem ötezren jelölték meg első helyen

Az idén már több mint kilencezer-hatszázan kezdik meg tanulmányaikat duális képzési formában. Az elmúlt években folyamatosan nőtt a jelentkezők száma, ami azt jelzi, hogy egyre vonzóbb ez a képzés a felsőoktatásban.

Egyre több hallgató választja a duális képzést, s a legnépszerűbbnek a gazdaságtudományi szakok számítanak – ez látszik az idei felvételi adatokból. A számok alapján míg 2015-ben még körülbelül hatezren jelentkeztek első helyen duális képzésre, egy évvel később már csaknem 9700-an, az idén pedig még többen, 12 673-an. A jelentkezők körében a legnépszerűbbnek a gazdaságtudományok számítanak, ezt a képzési területet az idén csaknem ötezren jelölték meg első helyen. Sokan választják a műszaki képzéseket is, ezekre négyezren jelentkeztek. Harmadik helyen áll az informatika 2729 jelentkezővel, de az agrárterület is népszerű, amelyet nagyjából ezren választottak. A természettudományoknál egyelőre kevésbé népszerű a duális képzési forma, az idén mindössze huszonegyen jelentkeztek ilyenre.

Az Oktatási Hivatal adatai alapján a duális képzésre felvettek száma a következőképpen alakult: 2015-ben összesen négyezer diák nyert felvételt, 2016-ban pedig már csaknem hétezer. Az idén összesen 9633-an kezdhetik meg tanulmányaikat ebben a képzési formában.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke az M1 csatornán arról beszélt tegnap, hogy a duális képzés a gyakorlat megszerzését segíti az egyetemi évek alatt, így a diploma átvétele után szinte már nem kell állást keresniük a fiataloknak, hiszen általában annál a cégnél helyezkednek el, ahol a képzésben is részt vettek. Arról is beszámolt, hogy a napokban meghirdetett felvételi ponthatárok visszatükrözik a piaci igényeket.

A duális képzés lényege, hogy a hallgatók a műszaki, informatika, természettudomány, agrár vagy gazdaságtudományok területén a felsőoktatási intézmény mellett vállalatoknál szereznek gyakorlatot, amelyek képzési programot is kidolgoznak számukra. Mindezzel a fiatalok gyakorlatorientáltabb tudásra tesznek szert, no meg fizetést is kapnak a cégektől az ott töltött gyakorlati időre.

Az OECD 2014-ben egy fiatalok munkavállalási lehetőségeit elemző kiadványában arra mutatott rá, hogy a szakképzés közben történő vállalati tanoncképzés, illetve a duális képzések típusai elősegíthetik az iskolából a munkaerőpiacra való átmenetet. Megállapították azt is, hogy a 2008-as válságot követően a fiatalok munkanélküliségi aránya a tipikusan duális szakképzést működtető országokban sokkal kevésbé romlott.

A szervezet idei jelentésében azonban szükségesnek nevezte a duális képzés újragondolását. Az OECD-nek az nem tetszik, hogy az alapkészségek elsajátítását segítő oktatás visszaszorult a szakmai gyakorlat rovására.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom