Belföld

Nem vonnak el pénzt a háziorvosoktól

A betegszállítás és a gyermekek fekvőbeteg szakellátása területén a forráskiegészítés azonnali segítséget jelent

Ugyanakkora finanszírozási díjból gazdálkodhatnak a háziorvosi körzetek, mint az elmúlt hónapokban – közölte lapunkkal az egészségügyért felelős államtitkárság.

háziorvos 20180823
A két és fél milliárd forintos pluszforrás felhasználásának előkészítése hosszabb időt vesz igénybe, kifizetésére idén már nincs mód (képünk illusztráció) (Fotó: Hegedüs Róbert)

A napokban véleményezésre bocsájtott rendelettervezet semmilyen formában nem érinti a háziorvosi és házi gyermekorvosi szolgáltatók finanszírozását, ők ugyanolyan összegű havi finanszírozási díjakból gazdálkodhatnak, amekkora összegekből tehették ezt az elmúlt hónapokban is – írta lapunknak adott válaszában az egészségügyért felelős államtitkárság. Azért kerestük meg a szaktárcát, mert a 168 Óra arról írt, „úgy vonnának el nem kevés pénzt az alapellátásból, hogy a múlt hónapban már meghaladta a háromszázhúszat a betöltetlen, tartósan betöltetlen háziorvosi körzetek száma Magyarországon”. A vonatkozó rendelettervezet szerint ugyanis szeptember elsejei határidővel úgy csoportosítanának át a humántárcához tartozó költségvetési forrásokat, hogy a „Háziorvosi, háziorvosi ügyeleti ellátás jogcím előirányzata terhére” két és fél milliárd forintot elvonnának az alapellátási kasszából. A pénz két területhez kerülne, a gyermekellátáshoz és a betegszállításhoz.

Az államtitkárság lapunkkal közölte, a háziorvosi praxisfinanszírozás 2018. évi előirányzata 122,325 milliárd forint volt, amely tartalmazott két és fél milliárdos fejlesztési keretet is az újonnan kialakításra kerülő praxisközösségek és csoportpraxisok finanszírozására. A költségvetési előirányzatok azonban csak az adott évben használhatók fel, ami igaz a két és fél milliárd forintos pluszforrás tekintetében is. Az összeget a praxisközösségek, csoportpraxisok finanszírozására fordították volna, ennek előkészítése azonban hosszabb időt vesz igénybe, így a pluszforrás idei kifizetésére már nincs lehetőség ilyen céllal, ezért átcsoportosították oda, ahol erre még adott a lehetőség – tudatta az államtitkárság. Hozzátették: a betegszállítás és a gyermekek fekvőbeteg szakellátása területén az 1,25-1,25 milliárd forintnyi forráskiegészítés azonnali segítséget jelent abban, hogy az érintett szolgáltatók továbbra is magas színvonalon tudják végezni tevékenységüket.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom