Belföld

Nem változott sokat a Jobbik antiszemitizmusa a kezdetektől napjainkig

Felszínesre sikeredett a fordulat

A Jobbik retorikája, külső megjelenése, szóhasználata megváltozott ugyan az elmúlt években, a pártra azonban továbbra is jellemző az antiszemitizmus. Nem elszigetelt, ritka esetekről van szó, és még a pártelnöki megnyilvánulások sem mentesek a zsidóellenességtől.

Mindezt még tavaly állapította meg a Jobbik antiszemitizmusáról a Tett és Védelem Alapítvány, amely leszögezte azt is: kétséget kizáróan kimutatható, hogy a Jobbik vezetése a tagságot egyfajta taktikai képmutatásra sarkallja, noha a párt tagságának 60 százaléka továbbra is antiszemita nézeteket vall.

Mindennek fényében nem kellene, hogy meglepő legyen Szávay István, a Jobbik ex-frakcióvezető-helyettesének durva, antiszemita megnyilvánulása, amely miatt a politikus tisztségeiről is lemondott. Mint ahogyan arról már beszámoltunk, nyilvánosságra került egy hangfelvétel, amiben Szávay István a párt májusi kongresszusán azzal dicsekedett, hogy beverte egy zsidó nő orrát. 

Hogy csak színlelt volt az antiszemitizmustól való elhatárolódás, az abból is kiderül, hogy a Jobbikban továbbra is fontos pozícióban vannak azok, akik a korábbi években zsidóellenes kijelentéseikről váltak ismertté. Gyöngyösi Márton, aki jelenleg a parlamenti képviselőcsoport vezetője, 2012-ben nemzetbiztonsági kockázatnak nevezte a zsidókat, és listázta volna azokat a parlamenti képviselőket, akik izraeli állampolgársággal is rendelkeztek, emlékeztet írásában az origo.hu, hozzátéve: a párt frakciójának továbbra is munkatársa az a Kulcsár Gergely, aki beleköpött a holokauszt áldozatainak emléket állító Duna-parti cipőkbe.

Kulcsárnak jutott például eszébe az is, hogy egy valódi horogkereszt-installációval kívánjon minden jót újév alkalmából a Jobbik vezetőségének.

Tavaly novemberben került elő az a hangfelvétel, amin Magvasi Adrián, a jobbikos Alfahír főszerkesztője, a Jobbik XIII. kerületi országgyűlési képviselőjelöltje azt mondja: a nemzeti radikalizmusból csak golyóval lehet kilépni, miközben több beszélgetőtársa folyamatosan zsidózott, de ő erre egyáltalán nem reagált. 2017 márciusában pedig a Jobbik egyik fővárosi szervezete aláírásgyűjtésbe kezdett a 2019-es budapesti Maccabi Játékok ellen. Arra szólítottak fel, hogy minél többen írják alá a „zsidó olimpia” elutasításáról szóló nyilatkozatot.

2015-ben Benke László XIII. kerületi önkormányzati képviselő egy önkormányzati testületi ülésen, amikor a 92 éves korában meghalt Schweitzer Józsefre emlékeztek, egyedüliként ülve maradt a teremben, egyértelművé téve, hogy neki nincs miért fejet hajtania egy országos főrabbi, mellesleg Széchenyi-díjas tudós emléke előtt.

Vona Gábor, az akkori pártelnök megvédte Benkét, azt mondta, csupán a magánvéleményének adott hangot, és egyébként is, a hazai zsidók meg a magyarokat gyűlölik. Benke a mai napig a helyi Jobbik-irodában tartja a fogadóóráit a XIII. kerület hivatalos honlapja szerint.

Országos botrány lett abból is, hogy Janiczak Dávid, Ózd jobbikos polgármestere egy Hitler-hasonmással fotózkodott. A városvezető azzal hárította el a bírálatot, hogy ha egy Elvis Presley- vagy egy George Bush-hasonmással fut össze, velük is fotózkodik.

2012 novemberében Vona Gábor a budapesti izraeli nagykövetség előtt a sajtónak nyilatkozva kijelentette: „A Jobbik a kormánytagok és az országgyűlési képviselők nemzetbiztonsági átvilágítását követeli, hogy kiderüljön vannak-e izraeli állampolgárok közöttük, és ha igen, azok mondjanak le”. Emellett a Jobbik akkori elnöke szorgalmazta, hogy Országgyűlés készítsen leltárt az izraeli tőke magyarországi jelenlétéről, azt pedig tárja a nyilvánosság elé.

Vona arról is tájékoztatta akkor az összegyűlteket, hogy szerinte Orbán Viktor Lengyelországgal és Németországgal együtt olyan szerződést írt alá, amely értelmében 500 ezer izraeli állampolgárral áraszthatják el Magyarországot, majd felszólította a magyar kormányt, hogy azonnal mondja fel az egyébként nem létező paktumot.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom