Belföld

Nem nyomoz tovább az adóhatóság az ORÖ iskolája miatt

Nincsenek fiktív tanulók Szolnokon a NAV szerint

Nem talált visszaélésre utaló tényt az Országos Roma Önkormányzat egykori szolnoki iskolájának gazdálkodásában a NAV – értesült a Magyar Hírlap.

Bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) bűnügyi igazgatósága abban az ügyben, mely Hegedüs Istvánnak, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) előző elnökének feljelentése nyomán indult – értesült lapunk. A Farkas Flórián jelenlegi biztost korábban az önkormányzat élén váltó Hegedüs azért fordult a hatósághoz, mert szerinte visszaélések lehettek az ORÖ által még az elődje idején átvett szolnoki általános iskola gazdálkodásában. A vélelmezett szabálytalanságokról a sajtó is rendszeresen beszámolt, arról is lehetett hallani, több százezer forintért számoltak el krétákat. A botrány nyomán az iskola visszakerült állami fenntartásba.

A NAV azonban most arra jutott, „nem állapítható meg olyan szándékos magatartás, amely a költségvetésből származó pénzeszközök vonatkozásában másnak a tévedésben tartására, valótlan nyilatkozat tételére, illetve valós tény elhallgatására irányult volna”. Hegedüs ugyanis hatósági ellenőrzésre hivatkozva azt vélelmezte, hogy az önkormányzat 2013-ban háromszáz tanuló után jogosulatlanul vett fel támogatást. Csakhogy a nyomozáskor kiderült, a hivatkozott kormányhivatal nem folytatott le ilyen vizsgálatot, illetve nem bukkantak jogsértésekre az állami források felhasználásában, ahogy az Állami Számvevőszék ellenőrzése során sem merült fel visszaélésre utaló adat.

A nyomozó hatóság a Magyar Államkincstárt is megkereste a tényállás tisztázása érdekében, majd megállapította, nincsenek fiktív tanulók a tanügyi dokumentumokban. Tart még a nyomozás ugyanakkor a Híd a munka világába projekt miatt. A kezdeményezést a kormány leállította, kivette az uniós finanszírozású programok közül, az ORÖ pedig 1,6 milliárd forinttal tartozik ezért a költségvetésnek. A humántárca részletfizetést engedélyezett, úgy tudjuk, az önkormányzat megkezdte a törlesztést.